Ve stejnojmenném hospodářském dvoře u Kokašic se totiž v sobotu sešli lidé, aby oslavili tradiční dožínky. Návštěvníky čekala chasa i hospodář, vystoupil folklórní soubor Jiskra a připraveny byly i soutěže pro děti a dospělé. „Měli jsme i průvod a samozřejmě také dožínkový věnec. Jenže veliké úsilí při přípravách trochu pokazil vytrvalý déšť,“ řekl Deníku Jindřich Sitta za pořádající Dvůr Krasíkov.

„Letos to byl nultý ročník, ve kterém se musí vychytat případné nedostatky a příští rok plánujeme ročník první,“ dodal s tím, že v Krasíkově v dávné minulosti se dožínky konaly pravidelně, ale v novodobé historii dvora jsou ty sobotní vlastně prvními po dlouhé době.

Kdo vydrželi přes déšť, mohl si zasoutěžit například v poznávání lesní zvěře podle obrázků. K dispozici bylo i občerstvení a jarmark. „Pro chlapy jsme měli ještě přichystaný závod v koulení balíků slámy nebo v dojení z umělého vemena,“ doplnil Sitta a podotkl, že pro akci a návštěvnost nepříznivé počasí nejvíce mrzí všechny ty, kteří přípravám věnovali čas a veliké úsilí.

Dožínkovou slavnost pak zakončila taneční zábava ve stodole, kde zahrála kapela Fox Band. Do areálu se sjeli i plzeňští nadšenci s vojenskými vozidly z období druhé světové války.

Dětský den na zámeckém nádvoří v Chodové Plané
FOTO: Děti se přišly svézt na kárách i ponících, soutěžily na nádvoří