Přimdští přestěhovali muzeum do nových a větších prostor, nově se tak podařilo umístit expozici lyžařského vázání. Pamětníci zimních sportů si mohou zavzpomínat při pohledu na vázání používané v prvopočátku lyžování i na to, které se používá ještě dodnes. Expozici doplňuje ukázka starých lyžařských i běžkařských bot či saní. „Podle mého názoru je to největší vystavovaná kolekce lyžařského vázání v kraji,“ říká kronikář Josef Rídl, který před lety přišel s myšlenkou muzeum v Přimdě založit.

KAREL HALLA ROKY SBÍRAL VÁZÁNÍ

Lyžařská vázání muzeu zapůjčil jejich dlouholetý sběratel a učitel Karel Halla, který před mnoha lety přišel učitelovat z Boru právě do školy v Přimdě. „V té době bylo na Přimdě v zimně plno sněhu a všechny děti si přály mít lyže. Boty a vázání na lyže byly primitivní a již z té doby začal pan Karel toto zařízení sbírat, a jak přibývaly roky a desetiletí, lyžařské vybavení se modernizovalo a zastaralé ukládal do svých sbírek,“ poukazuje kronikář, který se o muzeum stará a pokračuje: „Sbírka se utěšeně rozrůstala také z toho důvodu, že po vybudování sjezdovky a vleku na Přimdu sem začalo jezdit hodně lyžařů, kteří ochotně svoje zastaralé lyžařské vybavení poskytli.“

V Útulku u Šmudliny bojují proti mrazivému počasí nejrůznějšími způsoby.
Proti mrazům bojují v útulku U Šmudliny zateplením kotců i psími oblečky

Roky byla tato sbírka vystavena v místní škole a sloužila i k výuce žáků. Nyní ji můžete vidět v muzeu umístěném v budově městského úřadu. Krom lyžařského vázání a bot jsou vystaveny i předměty, které lidé v Přimdě a okolí potřebovali ke svému životu. „Líbilo by se mi umístění mé sbírky, která patří určitě mezi největší v Plzeňském kraji, někde na veřejnosti, a proto jsem ji zapůjčil městskému muzeu,“ dodává sběratel Halla.

SPADL U KUNDRATIC

Dalším vzácným exponátem je meteorit z Kundratic. „Byl nalezen v roce 2012 soukromým hledačem náhodně a to pomocí detektoru kovů,“ dále poukazuje kronikář Rídl s tím, že desetikilogramový meteorit byl po nálezu zaslán na expertizu, kde se zkoumalo jeho složení. Převážně je meteorit ze železa, ale také obsahuje nikl, mangan, měď a další prvky. Vázání, meteorit a řadu dalších předmětů můžete vidět v muzeu v Přimdě. Přístupné je v době otevření místního infocentra nebo po dohodě.

Pohled na Světce a Tachov z jedné možné hledané vyhlídky.
Pátrání po vyhlídkách přináší první ovoce