Zasedací místnost Chráněné krajinné oblasti v Přimdě se v pátek odpoledne stala dějištěm křtu knížečky o bájném tvoru, který pomáhal s budováním sjezdovky na Přimdě. Knížečka nese název O Přimdonošovi a autorství se ujali dva místní spisovatelé Karel Johana a Karel Halla. „Pohádky mám moc rád a tak jsem už v roce 1987 sepsal pohádku O Přimdonošovi. Pojednává o lidech, kteří se zasloužili o vznik místní sjezdovky. Její realizace tehdy nebyla vůbec jednoduchá. Když jsem se pak po čase sešel s Karlem Hallou, který to vlastně všechno začal a je tím pověstným Přimdonošem z naší knížky, slovo dalo slovo a příběh jsme dopsali společně,“ řekl Deníku Karel Johana.

Druhý z autorů Karel Halla doplnil. „Z dnešního pohledu se některé věci zdají neuvěřitelné. Tehdy se sešli tři lidi, kteří rozhodli, že tu sjezdovka bude. Dneska by to nebylo vůbec možné. V knížečce se zřejmě najde řada lidí, kteří kolem sjezdovky pracovali a podíleli se na jejím prosazení a pak i na udržení. Rád bych, aby časem přibyl i druhý díl.“

Vydavatelství knížečky O Přimdonošovi se ujalo město Přimda, které nechalo vytisknout hned tisíc kusů. „Iniciativy obou pánů si moc vážím. Za dobu mého působení na obci je to první kniha, která pojednává o Přimdě. Zastupitelé nápad podpořili, jsem za to moc ráda,“ řekla starostka města Přimda Marie Šperková.

Společenská místnost se při pátečním křtu zaplnila do posledního místa a kromě představení knihy měli návštěvníci možnost poslechnout si i pár stránek autorského čtení. Závěrem si pak každý z nich odnesl jeden výtisk také domů.

Ilustrační foto.
Mže je uzamčena na zimu