„Každý rok poptáváme místní řemeslníky a umělce, kteří mají chuť něco vyrábět a prodávat zde své výtvory,“ prozrazuje členka spolku a zároveň organizátorka akce Diana Gálisová, „Kontakty sháníme různě na jarmarcích a trzích, občas dáváme i inzeráty. Každoročně jich vystavuje tak deset až třináct. Většina z nich se akce účastní již poněkolikáté.“
Prodejní výstava se konala v malém sále kulturního domu. Na stolech byly k vidění nejrůznější vánoční dekorace, perníčky, čaje i další dobroty. Nechyběly ani šperky a drobné dárky.

Téměř od začátku se spolkem spolupracuje Marie Braucci z Mariánských Lázní, která na výstavě nabízela ručně vyrobené šperky. „Na spolek jsem narazila náhodou,“ vzpomíná. „Líbí se mi, že je to pro dobrou věc a hlavně tu jsou samí příjemní a pozitivně naladění lidé. Je mi tu s nimi pokaždé moc dobře.“

Malí návštěvníci si mohli řadu činností sami vyzkoušet. Jejich nadšení potvrzuje další vystavovatelka Kamila Vrkočová z Mariánských Lázní, která na akci jezdí již pět let. „Moc mě baví dílnička s dětmi, hlavně když vidím jejich upřímnou radost z tvoření,“ podotýká s úsměvem.

Řadu výrobků, které byly na výstavě k prodeji, dodaly i děti ze základních škol v Chodové Plané a Drmoule. Ty se spolkem spolupracují také při organizaci kulturního programu ve velkém sále, který je tradiční součástí akce v posledních třech letech. Letos na akci vystoupil sbor Základní školy v Drmoulu a flétnový a hornový soubor Karla Hovorky.
Na akci přišlo za oba dny přes 300 návštěvníků. „Lidé cítí, když něco děláte srdcem, a přijdou rádi,“ uvádí Lukáš Gális, člen výboru spolku. „Příští rok chceme pořídit i kadidlo pro posílení vánoční atmosféry, sháníme také nějakého vystavovatele s hrnčířským kruhem,“ doplňuje ho manželka Diana.

Pořadatelé vybírali dobrovolné vstupné. „Využíváme jej na uhrazení režijních nákladů, případný výtěžek pak na obnovu kostela Všech svatých v Boněnově,“ dodala.

Občanský spolek pro obnovu tepelského regionu vznikl v roce 2007 a v současné době má 19 členů. Jejich hlavním programem je záchrana regionálních památek. „Na obnovu kostela Všech svatých, kterému kdysi hrozila demolice, bylo zatím vynaloženo 8,5 milionu korun,“ uvedl Břetislav Klominský, místopředseda spolku. „V současné době se pracuje na obnově oltáře, následovat budou investice do fasády a rekonstrukce věže. Příští rok na podzim bychom v kostele rádi uspořádali koncert, ale potřebujeme zde ještě dořešit akustiku,“ prozradil místopředseda.

Lenka Mahdalová