„Do dalšího studijního období začíná být opět velký zájem o obory technické, jako je strojírenství, elektrotechnika, stavebnictví a další. Ale nesmíme zapomenout ani na obory přírodovědné, nebo zdravotnické. Ty jsou poptávány stále a budou i v budoucnu. Ať již jde o obory s výučním listem, jako je pečovatel na Střední škole živnostenské v Plané, nebo maturitní obory zdravotnický asistent, laborant a celkově obory zabývající se péčí o lidi,“ řekl Deníku poradce trhu práce z tachovského Úřadu práce Oldřich Struček.

Jak dále zmínil, příliš velký zájem stále není o obory poskytující služby, ačkoli i po nich je poptávka.

Konkrétně se jedná o kuchaře, číšníky, instalatéry, zedníky, pokrývače a další. „O takovéto obory v dnešní době není zájem ani ze strany žáků, ani ze strany jejich rodičů. Víme ale, že lidé, kteří se těmito řemeslnými obory zabývají, nám stárnou a nová generace je těžko nahrazuje. Je to tím, že lidé se zajímají spíše o počítače a IT, než o manuální práci,“ dále vysvětlil Struček.

Podle jeho slov je dalším možným problémem množství montážních hal, kterých se v okolí okresního města nachází hned několik. „Samozřejmě práce ve velké montážní hale vypadá především z finanční stránky mnohem lépe. Například u úředníků, nebo policie je nástupní plat mnohem nižší, než ve zmiňovaných halách. Tato práce, i když dobře placená, ale nemá příliš velkou perspektivu. Nyní práce je, ale později být opět nemusí. Proto ti, kteří mají vzdělání, mají mnohem více možností,“ dále řekl Oldřich Struček a dodal na samotné téma studií: „Netvrdím, že studium je nějaká lehká věc. Navíc například technické obory. Ale stále říkám, že spěchat do zaměstnání je zbytečné. Mladý člověk by si měl to mládí co nejvíce prodloužit, a na to je studium ideální. Navíc ve škole je dobře. Ale důležité je spojit zájmy se svou budoucností. Pokud někdo bude studovat to, co ho baví a ne to, co mu vybrali rodiče, bude se hned jednat o příjemněji strávené roky. Ale samozřejmě to je volba každého jedince.“

Nemalý zájem je stále i o školy, které spolupracují s různými firmami. Ať se jedná o zlevněné řidičské průkazy na automobil, či vysokozdvižný vozík, pro mnoho žáků základních škol je to velmi lákavá nabídka. „A nejedná se pouze o tyto benefity. Velkým lákadlem jsou také praxe pro firmy, které se školami spolupracují. Pokud jsou studenti šikovní, mohou mít v dané firmě i dobré zaměstnání, tudíž se opět jedná o nějakou perspektivu,“ na závěr řekl poradce trhu práce.

Základní škola ve Stráži připravila pro  děti  další ze svých zajímavých akcí. Tentokrát se všichni sešli na jedinečném průvodu strašidelných bytostí ve Stráži.
Strašidelné bytosti se setkaly v průvodu ve Stráži