Havárie vodovodu přerušila v neděli odpoledne dodávku vody pro část sídliště Rapotín v Tachově. Tu se podařilo během několika následujících hodin obnovit pro dvě třetiny sídliště napojením na jinou větev. Bez vody ale v pondělí zůstala také budova Komerční banky.

Vodárenským dělníkům se pak v pondělí odpoledne podařilo poruchu odstranit a dodávku vody po celém Tachově obnovit. Chodník nedaleko polikliniky, pod kterým potrubí prasklo, ale zůstane i nadále pro veřejnost uzavřený, z důvodu možného propadnutí.

Koledníci v Kladrubech.
Tři králové koledovali k podarování na dobrou věc

„V neděli odpoledne prasklo hlavní potrubí pod chodníkem u polikliniky. Než došlo k zastavení přívodu vody, vyteklo několik set kubíků. Zasahovali zde i hasiči,“ řekl Deníku vedoucí tachovské pobočky Vodakvy Karlovy Vary Petr Tolar a doplnil, že potrubí je z roku 1984, havárie ale s jeho stářím prý nesouvisí. „Je to běžný jev, občas se to stává při pohybu podloží. Může se ale vyskytnout i při větších mrazech,“ vysvětlil Tolar.

Zástupci města Tachov na havárii zareagovali podle aktuálních potřeb obyvatel postižené lokality a nechali na Rapotínské sídliště i ke Komerční bance zavézt cisterny s pitnou vodou. „Ve spolupráci s policií jsme nechali cisternu s vodou postavit u zastávky MHD na sídlišti Rapotín a druhou pod Komerční bankou,“ uvedl na stránkách města starosta Jiří Struček.

V Muzeu Českého lesa se uskutečnil tříkrálový koncert. Závěrem přišli i tři králové.
Muzeum rozezněl tříkrálový koncert

Po opravě potrubí zůstal uzavřený chodník od světelné křižovatky. „Vodovodní potrubí prasklo v jednom místě, valící se voda ale poškodila a zprohýbala chodník až k asfaltové komunikaci, odkud unikala. Přeložit tak bude potřeba několik desítek metrů čtverečních chodníku,“ uzavřel Tolar.

Celkové náklady na opravu havárie včetně poškozeného chodníku se odhadují na přibližně sto tisíc korun, které by měla uhradit z pojistky pojišťovna.