Nejvíce událostí se týkalo popadaných stromů, dále to byly spadané dráty elektrického vedení, poškozené střechy, vyvrácené billboardy. Mezi nejvíce zasažené oblasti patřilo Tachovsko, Domažlicko a Klatovsko. 

Plzeňsko

V Radobyčicích vítr odnesl cca 200 kilogramů vážící zahradní domek, který skončil mimo zahradu na vozovce, kde bránil provozu. V Roupově se sesunula stodola. Podle meteorologa z plzeňského hydrometeorologického ústavu Pavla Kopečka skončila hlavní vlna vichřice do nedělní půlnoci, poté vítr polevil. V neděli dosahoval rychlosti až 30 metrů za vteřinu. V dalších dnech už by měl být v regionu klid. 

Domažlicko 

Jen v pátek museli hasiči vyjíždět k 18 případům popadaných stromů, přičemž jeden uvízl na trati mezi Staňkovem a Holýšovem. Podobný případ poté řešili i horšovskotýnští hasiči v sobotu dopoledne. “Hasiči likvidovali nebezpečně nakloněný strom nad želeniční tratí pod kostelem Svaté Anny. Strom se rozřezal a železniční trať jsme zprůjezdnili. Dále se dostavila jednotka ze SŽDC z Plzně,” uvedl starosta SDH Horšovský Týn Petr Lahoda.

Vichr napáchal škody i na Domažlicku.Zdroj: SDH Horšovský Týn

Ovšem vichřice, která se přehnala v neděli, přinesla na většině území black-out. "Až na pár výjimek byla Kdyně zhruba od sedmi hodin večer bez proudu. My máme navíc tu smůlu, že když nejde proud, přestane jít i vodní čerpadlo, takže býváme při delším výpadku po chvíli bez vody," řekla Alžběta Finková ze Kdyně. Fungovalo zde jen veřejné osvětlení.

Hůř na tom byla třeba obec Libkov. Tam nesvítily ani pouliční lampy. Ty nefungovaly například i v obci Kvíčovice. "Většina obce je stále bez proudu, úřad obce je však funkční," řekl starosta Kvíčovic Jan Bostl a pokračoval: "Vichr nám odnesl provizorní hospodu a kromě pár zlomených stromů se u nás nic zásadního nestalo." Několik polámaných stromů bylo i na trase k Horšovskému Týnu a jinde to trhalo větve a plody ze stromů tak, že při dopadu málem rozbily čelní sklo u vozu. "Byly to hrozné rány, nevím, jestli šlo o žaludy či jiné plody, ale obávala jsem se, že nám to rozbije sklo,” řekla řidička Andrea Nývltová, která tou dobou projížděla kolem Staňkova.

Zdroj: DENÍK/Antonín Hříbal

Tachovsko

Mnohamilionovou škodu způsobila nedělní večerní vichřice zejména v Přimdě a blízkém okolí. Vítr strhl střechu prodejny potravin, která srolovaná udeřila a značně poškodila protější bytovku. "Škodu momentálně odhaduji tak na dva miliony. Není to jen střecha, ale i další části budovy, dovnitř nám také nateklo, takže je to i na některém zboží," řekl majitel prodejny Lukáš Nguyen.

"Už to vše řešíme s poijišťovnou," dodal. Lidé z nejpoškozenějšího bytu, který má nejen vybitá okna, ale také poškozené zděné části, naštěstí neutrpěli žádná zranění. Společenství vlastníků nyní bude řešit způsobené škody rovněž s pojišťovnou. Velké škody vznikly také vlastníkům lesů v okolí Přimdy. "Úsek silnice mezi Přimdou a Rozvadovem je uzavřený, je tam popadané velké množství stromů," sdělila Deníku starostka města Marie Šperková. "Ten vichr nebyl plošný, jen v některých úsecích, takže třeba v Třískolupech nebo Rájově jsou škody minimální, ale v blízkých Kurojedech už jsou větší," dodala. Některé části Přimdy a jejích osad byly v pondělí bez proudu. Také v ostatních místech tachovského okresu působil vichr škody, především se jednalo o vyvrácené stromy. 

Následky řádění vichřice Fabien v Přimdě a okolí.
FOTO, VIDEO: Fabien se prohnala nad Přimdou, zanechala za sebou zkázu

Rokycansko 

Na Rokycansku tentokrát přírodní živly příliš škod nenapáchaly. "Zkolabovala u nás kabelová televize, a po silnicích bylo plno větví," hlásil obyvatel okresního města Pavel Grimm. Hasiči z Mirošova cestovali v noci ke Kornaticím, kde padlo několik stromů.

Klatovsko

V Klatovech způsobil vítr nejhorší škody ve velkém městském parku, kde padlé stromy poničily i nedávno otevřené lanové centrum. „Padalo to po celých Klatovech. V Podhůrčí, v Suvorovově ulici, nejhorší je to ale v Mercandinových sadech, kde vznikly největší škody zřejmě na novém lanovém centru, na které padly tři stromy. Dva na sítě, ty budou potrhané, což se opraví, ale jeden padl přímo na vstup. Další velký problém způsobil vítr u zimního stadionu, kde padl strom na veřejné osvětlení, takže jsem je museli odpojit, aby někoho nezranil elektrický proud,“ popsal řádění větru ředitel Technických služeb města Klatov Peter Pošefka. V Pihovicích nedaleko Klatov vítr dokonce odnesl střechu rodinného domu. „Asi v osm hodin večer vzal vítr střechu i s komínem, uklízeli jsme to do půl třetí do rána,“ konstatoval majitel domu Jiří Kožukar.

Vítr řádil i na Klatovsku - Mercandinovy sady v KlatovechZdroj: Deník / David Kojan

Na Šumavě byla nejhorší situace na Prášilsku, škody ale nejsou podle mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka velké. „Na Šumavě popadaly strom o objemu řádově tisíců metrů krychlových, do deseti tisíc celém území Šumavy. Jsou to pochopitelně první odhady, ale určitě to není nic extrémního. Nejvíce polomů je na Prášilsku, ale rozhodně to není srovnatelné se škodami po loňském orkánu Herwart nebo po letošní srpnové bouři na jihu Šumavy,“ uvedl Dvořák. I tak je něj nutné při cestě na Šumavu dbát v lesích zvýšení opatrnosti. „Stromy mohou být nalomené nebo částečně vyvrácené,“ upozornil Dvořák.

„Byli jsme v Lomci u spadlého stromu, kde strhl kabel pro přívod elektrického vedení k baráku, kde jsme čekali na ČEZ, ale nedočkali jsme se, tak jsme to zapáskovali, zavřeli silnici a jeli dá do Klatov. V Tyršově ulici byly dva nakloněné stromy, kam jsme si museli pozvat profíky. Na horažďovickém předměstí spadl strom na auto,“ uvedl velitel lubských hasičů Miloslav Rajtmajer.

Z osmého ročníku Bezpečné Šumavy. Nejvíce se návštěvníci těšili na ukázku letu vrtulníku.
PODÍVEJTE SE: Na Šumavu se sjeli záchranáři