Na trať dlouhou kolem osmdesáti kilometrů, vedoucí čtrnácti obcemi tachovského okresu se vydali jezdci se svými doprovody, aby v soutěži o mety nejvyšší, dosáhli zisku potřebných bodů.

Nešlo o čas. Všichni vyjeli svorně, v půl minutových intervalech na trať, aby cestou na pěti kontrolních stanovištích plnili vědomostní a zručnostní disciplíny, jejichž bodové ohodnocení tvořilo konečné pořadí ve výsledkové listině. Na nádvoří chodovarského pivovaru panovala od rána skvělá nálada. A čilý ruch. Start vlastního závodu musel být poněkud posunut, stále přijíždějící vozidla se soutěžními posádkami nebrala konce. Po přihlášení soutěžících a nezbytné instruktáži, už v prostorách startu, proběhlo první kolo soutěže. Na maximální rychlost se točil pivní sud a první body byly zapsány do jízdních výkazů.

„Náš klub má sedmadvacet kmenových členů a máme pořád co dělat,“ řekl se smíchem předseda Veteran carclubu Mariánské Lázně, Jiří Arkuzzi. „To co dnes vidíte, je naše stěžejní akce, kterou pořádáme každý rok. Zájem je o ni mimořádný. Ani zdaleka tady nejsou jenom motoristé z našeho kraje, i když právě těch je tady většina. Ale jsou tu i Pražáci, jezdci z Českých Budějovic, Ústí nad Labem ale i odjinud. Příležitost dáme každému, kdo projeví zájem. A ten máme rok od roku větší. Všichni jedou stejnou trasu. Auta, i motorky. Po dojezdu okruhu se sem vrátí, tady mají oběd a pak každý individuálně odjede na Kolonádu do Mariánských Lázní.

Tam je volný program, každý může naložit se svým časem dle libosti, a vlastního naturelu. Děláme to tak každý rok a vždy se to střetává s nadšeným zájmem nejen účastníků srazu, ale i mariánskolázeňské veřejnosti. Vyhodnocení bude v Arnice pod Kolonádou. Pak mohou jít na fontánu, na zmrzlinu, na kafe, pivo a buřta a budou pokračovat dál do svých domovů. Buď vyhrají, nebo nevyhrají, ale to už není tak důležité. Tady vyhrají všichni, kdo se zúčastní,“ doplňuje slova předsedy jeden z organizátorů u přihlášek, pan Knedlík.

Účastníci soutěže byli rozděleni do několika kategorií. Předválečné automobily a motocykly, automobily a motocykly do roku výroby 1970 a pak ostatní po tomto roce, až do roku 1986. Na trati se plnilo několik soutěžních disciplín. Hrála se ruleta, kolik bodů, tolik trestných záznamů, odhadovala se vzdálenost mezi dvěma předměty, délka řidítek motocyklu a váha pístu velkého nákladního auta. Všechny trestné body byly pak zapsány do jízdních výkazů.

V kategorii automobilů do roku výroby 1945 zvítězil Václav Brunclík s Peugeotem 201 před Janem Zachovským na Škodovce a Jiřím Wegerem, na Renaultu Novaqvatre. V kategorii automobilů od roku 1946 do roku 1970 si vedl nejlépe Jiří Ptáček na Škodě Felicia, před druhým Bohuslavem Kalinou na Gazu 69 a Lukášem Bláhou, na Škodě 445. V poslední kategorii automobilů byla nejlepší Kateřina Suchopárková na Dacii 1300, druhé místo vybojoval Jiří Štenuk na Fiatu 127 a třetí skončil Pavel Fiala, na MB. V kategorii motocyklů patří vítězství Jaroslavu Slovákovi na Jawě 350 před Zdeňkem Křížem, na ČZ 250. Absolutním vítězem závodu se stala Kateřina Suchopárková s Dacií 1300 před Jiřím Ptáčkem se Škodou Felicia a Jaroslavem Slovákem, na Jawě 350.

Devatenáctý ročník srazu historických vozidel, je minulostí. Zdárně dojeli všichni. Bez kolizí na trati, bez technických potíží. Vyšperkovaná vozidla vydržela vše. Náročnou trať i cestu do Mariánských Lázní. Přípravy na jubilejní, dvacátý, jsou v plném proudu. A to, co předvedli organizátoři i závodníci na trati okruhu dává záruku, že o mimořádnou podívanou, nebude nouze ani příští rok.

Oldřich Voráček

V neobydleném domu ve Stříbře byla nalezena varna pervitinu.
Při prohlídce neobývaného domu našel majitel varnu pervitinu