Výlov Regentu bývá tradičně sledovanou událostí. Někteří lidé neváhají ujet desítky kilometrů, aby viděli tuto podzimní podívanou. Ve čtvrtek mezi nimi byli také manželé Lenka a Lubomír Karbanovi z Jáchymova. „Že je dnes výlov Regentu, jsme zjistili na internetu. Rádi s manželkou fotíme, to je náš velký koníček, tak jsme sem vyrazili. A nelitujeme, stálo to za to,“ řekl a dodal, že zaujala atmosféra kolem výlovu, příroda v okolí Regentu a samozřejmě ryby. „Rybníky vůbec máme rádi, občas jezdíme i do jižních Čech, ale nejen na výlovy, ale prostě za podzimní přírodou,“ dodal.

ZA RYBAMI A PRO RYBY

Někteří lidé si ale k Regentu jezdí pro ryby, které se na hrázi prodávají. A někdy také z daleka. Jako například Jiřina Laubendorfová z Horního Slavkova. „Už jsme tu podruhé. Loni jsme byli poprvé, vyšlo počasí, bylo to krásné, jsme z toho nadšení,“ řekla Deníku paní Jiřina, která s sebou vzala také tatínka. „Rodiče jsou rybáři, ale už nejsou aktivní a ty ryby jim chybí. Já sem občas mívám pracovní cestu, a tak vezmu i rodiče.“

V plastovém vědru nesla čtyři ryby – dva amury a dva kapry. „Ryby zpracujeme, zamrazíme, něco sníme na vánoce, zbytek v průběhu roku,“ dodala.

Zdroj: DENÍK/Antonín Hříbal

Čerstvě vylovené ryby si mohli lidé na hrázi rovnou koupit. Mohli si je odnést živé, nebo si je nechat rovnou vykuchat a naporcovat. „To je naše letošní novinka. Doposud jsme na přání zákazníkovi rybu usmrtili, ale o vykuchání a porcování už se musel postarat sám. Dnes tohle všechno děláme za poplatek přímo na místě,“ vysvětlil Deníku Bohumil Kolofa a dodal, že při předchozích výlovech rybníků Betlém a Amerika připravovali takto na hrázích až čtyři sta ryb denně. Samotné kuchání stálo 70 korun za rybu, kdo si chtěl nechat maso rovnou naporcovat, připlatil si dalších 20 korun.

DOBROTY NA HRÁZI

Samozřejmostí výlovu Regentu se už staly také různé rybí speciality. Návštěvníci si mohli koupit třeba uzené porce kapra, amura, tolstolobika, ale také lososa, pstruha, máslové ryby a mořského úhoře. Podle informací prodávajících byl největší zájem o uzené pstruhy a máslovou rybu.

Den před výlovem rybníka Regent.
FOTO: Regent se připravuje k výlovu, rybníku je letos 540 let

Chybět nemohly oblíbené kapří hranolky, jedna porce za rovných sto korun. A samozřejmě grilovaný kapr. „Není to ale kapr vylovený tady z Regentu, jedná se o rybu z předchozích výlovů, protože je třeba maso den předem naložit,“ uvedla obsluha u grilu s tím, že marináda je jednoduchá a je složena z oleje, papriky, kmínu a soli. Na místě se prodá přibližně 150 porcí grilovaného kapra.

Čekají 30 tun kapra

Největší rybník v regionu lovili rybáři podle slov jednatele společnosti Rybářství Mariánské Lázně Zdeňka Maška opět o něco později, než to bývalo obvyklé. „Vždycky se tradičně lovilo okolo půlky října, ale kvůli klimatickým podmínkám, které v posledních letech panují, termín posouváme,“ uvedl.

Ryby z Regentu převážela nákladní auta do sádek v Plané, kde vyčkají, než se dostanou na předvánoční trh. „Z Regentu očekáváme okolo 30 tun kapra, jako doplněk se loví ještě amur, tolstolobik, jsou tu líni, štiky a další ryby,“ dodal Mašek.

Na hrázi bylo možné si koupit kapra za 85 korun za kilogram. „Cenu držíme stejnou jako před rokem. Jestli bude jiná na předvánočním trhu, to už záleží na prodejcích,“ řekl Deníku jednatel Rybářství Mariánské Lázně.

Každá střední škola ukázala to nejlepší z jejich oborů pro žáky osmých a devátých tříd.
Střední školy se ukázaly vycházejícím žákům