Start a cíl byl u rekreačního střediska na Butově. „Poprvé po šesti letech nám přehrada zamrzla tak, že můžeme bezpečně bruslit po její hladině a vydat se i na delší trasy. Nápad uspořádat bruslařské závody byl spontánní, byli jsme tady bruslit a řekli jsme si, že bychom to mohli zkusit,“ uvedl hlavní iniciátor František Turek.

Během několika dnů se podařilo zařídit vše potřebné, včetně propagace, a tak v sobotu na zamrzlé hladině startovalo několik kategorií bruslařských závodů. Sešlo se celkem 54 soutěžících, z toho bylo 22 dospělých a 32 dětí. Připraven a označen byl menší okruh pro dětské kategorie a delší pro dospělé. Trasa hlavního závodu vedla na okruhu dlouhém 4,98 kilometru, závodníci tento úsek absolvovali celkem čtyřikrát, ujeli tedy po hladině Hracholuské přehrady 20 kilometrů.

Na místě startu a cíle našli závodníci i diváci veškeré zázemí, včetně občerstvení a posezení. Podívat se přijeli lidé až od hráze. „Led je skvělý, obuli jsme si brusle u hráze a po ledě jsme dojeli až sem. Teď nás čeká zase cesta zpátky. Naštěstí je led silný a souvislý, takže se jede i bezpečně,“ shodli se bruslaři, kteří to měli od hráze na Butov a zpět dohromady 32 kilometrů.
Absolutním vítězem bruslařských závodů na Butově se stal Václav Šůcha, který dosáhl času 43:29 minut, druhý skončil Martin Zeman (43:36), třetí Bohumír Šlajz ( 43:37).

„Závody se povedly, byl to boj až do konce,“ zhodnotil spokojený organizátor.

Studenti, ilustrační foto
Studenti průmyslovky ve Světcích se mohou zdokonalit v němčině