„Za dvacetiletou historii zde potkáváme v podstatě stejné tváře, takže se nestává, že by lidé hliníkový odpad nevytřídili správně,“ řekl Deníku Jiří Krupička za Česká svaz ochránců přírody Tachov a dodal, že i množství shromážděného hliníkového odpadu zůstává rok co rok stejné.

„Letos jsme shromáždili přibližně sedmdesát kilogramů hliníkového odpadu. Za dvacet let, kdy akci provozujeme je to hromada čítající přibližně patnáct set kilogramů. Chtěl bych proto apelovat na veřejnost, aby pokud možno hliníkový odpad nevytvářeli a výrobkům, které jsou do něj balené se vyhýbali. Jedná se například o nápojové plechovky, alobal, obaly od paštik nebo sýrů,“ vypočítal Jiří Krupička.

Sběr hliníku se ale letos na tachovském náměstí konal naposledy. Nově mají lidé možnost hliníkový odpad vyhodit do kontejnerů na kov, do kterých patří. Sběrné kontejnery lidé v Tachově najdou na šesti stanovištích.

Součástí Dne země byla tradičně procházka alejí, která účastníky zavedla do genových sadů. Tady byl pro ně přichystaný hudební program a oheň s opékáním špekáčků. Zájemci měli možnost si zde vysadit starou odrůdu ovocného stromku, jabloní a třešní. „Nejčastěji si vysazují rodiče pro děti, je to stará tradice. Staré odrůdy začínají rodit až po deseti patnácti letech, to už dítě také pomalu dospívá,“ uvedl Miroslav Rolko, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Tachov.

Mezi zájemci o vysazení stromu byli i Edlovi z Tachova. „První strom jsem sázeli před deseti lety, tehdy byla první dcera ještě malá. Pak jsem jich zasázeli několik, takže každá z našich dcer má více svých stromů,“ usmál se Jan Edl, zatímco jeho dcery Bára a Sofinka sázely ovocný stromek.

Chebská nemocnice.
Sem nepatříte, najděte si taxíkem jinou nemocnici, slyšela pacientka