Příznivci českého národního nápoje se sešli také v sobotu, aby si ve čtyřčlenných družstvech vyzkoušeli, jak rychle umí pít pivo.

Kolikátý ročník se konal, to nikdo nevěděl. „Nikdy jsme to nepočítali. I když máme fotografie a záznamy skoro ze všech ročníků, přesně už se to snad ani spočítat nedá,“ řekl hlavní organizátor Jaromír Matoušek, který tradičně převzal roli hlavního rozhodčího a časoměřiče.

V pivnici na rapotínském sídlišti, kde štafeta a pořádající spolek našli zázemí, se sešlo dvacet soutěžících. „Pět družstev, to je optimální počet. Favorité jsou jasní. Poté, co se několikrát nezúčastnili borci z Částkova, převzali jejich úlohu pivaři z družstva Notor Lom,“ doplnil Matoušek. A jmenované družstvo svoji úlohu potvrdilo, čtyři piva stačila čtveřice vypít za 23,38 vteřiny, což dává průměr necelých šest vteřin na vypití jednoho piva.

Do soutěže se zapojil i pořádající spolek. „Skončili jsme podle předpokladů až poslední,“ dodal s úsměvem organizátor. I tak se členové jeho družstva nemají za co stydět, dosáhli času 34,69 vteřiny.

Soutěž má svoje tradiční účastníky, družstvo Vodník Tachov nevynechalo snad jediný ročník. „My si to takhle navzájem oplácíme. Oni k nám chodí na soutěž o nejlepší vánoční bramborový salát a my zase na jejich pivní štafetu,“ vysvětlil František Matoušek.

Ilustrační foto.
Chodník získá nové osvětlení