Program ve Stříbře započal již během pátečního odpoledne. Nejdříve byly zástupci města položeny věnce na pomník připomínající osvobození Stříbra americkou armádou. Zájemci se také mohli zúčastnit zajímavé besedy se Slavomírem Tomčákem, který je posledním velitelem stříbrského vojenského útvaru.

Pomyslným zlatým hřebem bylo pak vystoupení vojenského orchestru Ondráš. Sobotní program se odehrával na stříbrském náměstí a nabídl toho opravdu mnoho. O hudební produkci se během celého dopoledne starala kapela Wyjou. Na náměstí také startovala Májová jízda veteránů. Ovšem hlavním tahákem měl být konvoj vojenských historických vozidel. Ten zaplnil téměř polovinu náměstí a desítky návštěvníků rozhodně nešetřili obdivem.

Planá - V Plané se slavila výročí 72. let od osvobození města. Připomenuty byly také oběti válečného konfliktu
FOTO: Planá slavila osvobození

K vidění byly vojenské vozy všech možných druhů. Od klasických jeepů, přes velké nákladní vozy až po záchranářský automobil. Kolona se ve Stříbře zdržela přes hodinu a poté se již vydala na další cesty. Ale i přes poměrně krátký čas odcházeli návštěvníci Masarykova náměstí velmi spokojení. Slovy chvály nešetřili ani pořadatelé. "Je to vlastně poprvé, kdy děláme slavnosti osvobození v takto velkém měřítku a přitom se nejedná a žádné kulaté výročí. Řekl bych, že vše dopadlo na jedničku. Jak propojení dvou různých akcí, tak návštěvnost," okomentoval uplynulé slavnosti ředitel Městského kulturního střediska Stříbro David Blažek.

Další akce konající se v rámci oslav osvobození byla připravena v Konstantinových Lázních. Zde se louka za kulturním domem proměnila z části na vojenské ležení, protože i lázeňské městečko očekávalo příjezd kolony vojenských vozidel. Čas mezi čekáním vyplnila kapela The Dixieland Messengers. Krátce po třetí hodině odpolední se ale již začaly ozývat veselé výkřiky "Už jedou!". Přibližně dvacítka vozidel se dočkala opravdu vřelého přijetí. Vojáci pak umožnili především mladým účastníkům povozit se ve vystavovaných vozidlech.

Zdobení starobylého dubu před Základní školou Kostelní v Tachově
Děti ozdobily strom do národních barev