S plány na postupnou rekonstrukci zámku se mohli návštěvníci obce seznámit při kulturní akci Cebivská náves, která se konala v sobotu v rámci Letního barokního festivalu. „Původně jsme zvažovali umožnit návštěvníkům ve spolupráci s novým majitelem zámku prohlídku interiéru budovy. To ale neumožňuje její technický stav a zřejmě by byla ohrožena i bezpečnost návštěvníků. Rozhodli jsme se proto, že si prohlédneme blízké okolí zámku a pomocí fotografií interiérů zámku veřejnost seznámíme se současným stavem vnitřních prostor zámku,“ řekla Deníku průvodkyně z MAS Český západ Libuše Zahradníčková a doplnila, že v dalších ročnících by ve spolupráci s majitelem zámku chtěli umožnit jeho prohlídku, jako se to podařilo dohodnout například v nedalekých Bezdružicích.

„Samozřejmě to vyžaduje už nějaké opravy na zámku. Nový majitel ho koupil právě včas a jsme za to moc rádi. Další tři roky chátrání by pro něj už znamenaly nevratnou zkázu,“ doplnila Zahradníčková.

Setkání při Cebivské návsi se účastnil i majitel zámku, nechtěl ale ještě konkrétně představit plány na jeho záchranu „Na medializaci je ještě brzy. Zámek chci postupně rekonstruovat a budu rád, pokud bude kromě soukromých prostor pro mou rodinu sloužit při kulturních akcích i obci,“ uvedl současný majitel zámku Daniel Urban.

Radost z koupě zámku neskrývali ani představitelé obce, kteří stejně jako návštěvníci věří, že se zámek opět stane ozdobou obce. „Jsme rádi, že se po složitých vlastnických vztazích podařilo zámek odkoupit jednomu majiteli. Věříme, že to pro něj bude znamenat jeho záchranu. Léta jsme se v obci dívali na to, jak zámek chátrá a bylo nám to líto. Pro myšlenku záchrany zámku obcí, kdy bychom ho odkoupili a postupně zachránili, jsem ale nenašel dostatečnou podporu. Z okolí ale vidíme, že to lze. Pěknou ukázkou povedené obnovy je zámek ve Svojšíně, který obec dokázala zachránit. Osud zámku mi není lhostejný a tak jsem za sebe moc rád, že zámku svitla naděje,“ vysvětlil místostarosta obce Cebiv Jan Dlouhý.

Koncert hudební skupiny Zvlášňý škola.
Areál pískovny v Labuti ožil rockovou muzikou