Bezmála k dvanácti tisícům zásahů museli vloni vyjet profesionální hasiči v Plzeňském kraji. „Loňský rok byl pro Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje opět o něco náročnější než rok předchozí. Počet událostí se zvýšil o více než 600, a to zejména kvůli množství technických zásahů,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Petr Poncar. Zhruba každý devátý výjezd v roce 2022 byl k požáru, v každém dvacátém případě šlo o planý poplach.

Srovnání počtu zásahů hasičů v letech 2021 a 2022Srovnání počtu zásahů hasičů v letech 2021 a 2022Zdroj: HZS PK

„V roce 2022 jsme měli 11 611 událostí. Celkem 254 osob zemřelo, zraněno bylo 2051 civilních osob a 26 hasičů,“ vyjmenoval základní data Poncar s tím, že relativně vysoké číslo zemřelých připadá na vrub i zásahům, při nichž hasiči vyjížděli k otevření bytů, ať už na žádost záchranné služby či policie. Naopak během zásahů u mimořádných událostí bylo 2221 lidí zachráněno a dalších 5597 osob evakuováno z ohroženého prostoru. Krajské operační a informační středisko odbavilo vloni 149 854 tísňových hovorů.

Z místa požáru.
Průmyslový objekt v Dlouhé Vsi na Klatovsku zasáhl požár

Hasiči v kraji vloni řešili 1334 požárů, což je poměrně výrazný nárůst proti roku předchozímu. Vůbec nejvyšší škoda – přes deset milionů korun - byla vyčíslena u zářijového požáru objektu pily v Dlouhé Vsi na Klatovsku, jehož příčinou byla technická závada na elektroinstalaci. „Celková škoda způsobená požáry byla vloni téměř 138 milionů Kč, uchránit se podařilo hodnoty za bezmála 602 milionů korun. V přímé souvislosti s požáry bohužel zemřelo pět osob a 70 jich bylo zraněno. Z hasičů smrtelné zranění neutrpěl nikdo, 15 z nás však bylo zraněno,“ vyčíslil Poncar. Dodal, že nejčastějšími příčinami vzniku požárů v roce 2022 byly nedbalost (429 případů), technické závady (273 případů) a požáry od spalinových cest (122 případů). V 63 případech byly požáry zapáleny úmyslně.

Hasiči dále mimo jiné zasahovali u 1478 dopravních nehod, při nichž zemřelo 31 lidí a 1163 jich bylo zraněno. Nejhorší se stala v srpnu na dálnici D5, kde zahynul dospělý muž a dvě malé děti. Hasiči vyjížděli i ke čtyřem leteckým nehodám.

Zdroj: Youtube

Hodně práce měli hasiči vloni také kvůli covidu a v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, zajišťovali zejména provoz asistenčního centra. Odsloužili tam tisíce hodin.

Posílili stanice

Potěšitelnou zprávou je, že se hasiči vloni dočkali navýšení svého počtu a radost jim udělala i nová technika. „Počet zaměstnanců HZS Plzeňského kraje byl navýšen z 718 na 736. Všech 18 nových zaměstnanců bylo přijato do služebního poměru a zařazeno do výjezdových jednotek. Konkrétně devět příslušníků na stanici Sušice a stejný počet na stanici Stříbro. Zvýšení počtu sloužících hasičů zvyšuje akceschopnost jednotky a umožňuje například výjezd většího množství mobilní požární techniky z jedné hasičské stanice,“ informoval Poncar.

Dveře na obranu a lopata jako zbraň. Hasiči svedli boj s vetřelcem
VIDEO: Dveře na obranu a lopata jako zbraň. Hasiči svedli boj s vetřelcem

Co se týče nutné obměny a aktualizace stávajícího vozového parku, tak se vloni uskutečnil nákup dvou cisternových automobilových stříkaček pro stanice Slovany a Stříbro v celkové hodnotě přes 14 milionů korun. Zakoupen byl i jeden rychlý zásahový automobil pro stanici Rokycany v hodnotě tři miliony a na stanici Plzeň Košutka byl pořízen nový automobilový žebřík se záchrannou výškou 40 m na podvozku Scania P450 6x2 se zadní řiditelnou nápravou v hodnotě přes 22 milionů Kč. „Také byly uzavřeny kupní smlouvy na dodání speciálního technického automobilu pro Chemickou laboratoř Třemošná v hodnotě 4 832 740 Kč a dva dopravní automobily pro stanice Tachov a Plasy v hodnotě 1 994 757 Kč. Tato technika bude od výrobců převzata do užívání v roce 2023,“ uvedl Poncar s tím, že se hasiči dočkali i další nové techniky či oděvů.