A důvod k oslavám měli jako hrom. Sto čtyřicáté páté výročí založení Sboru dobrovolných hasičů v okresním městě si připomněli vskutku okázale. Už v sobotu dopoledne, kdy na náměstí z rukou starosty města Jiřího Stručka převzali pamětní stuhu k jejich slavnostnímu praporu jako výraz vyjádření pocty k záslužné, dobrovolné práci, mohli začít slavit.

Sbor dobrovolných hasičů je organizační složkou, čítající dvaaosmdesát členů. Jsou organizováni stejně jako zahrádkáři, včelaři a jim podobné organizace. Naproti tomu sdružuje i jednadvacet členů zásahové výjezdové jednotky, kterou zřizuje město. Její členové jsou tedy zaměstnanci města, pracují ovšem beze mzdy. Člen výjezdové jednotky nemusí být ovšem členem sboru dobrovolných hasičů. To si většinou lidé pletou, říkají hasiči mezi sebou, veřejnost rozdíl mezi těmito složkami většinou nezná. Jisté však je, že obě jsou jedna dobře sehraná parta, která rozdíly v ničem nedělá.

Už v pátek se prvně sešli na slavnostní schůzi. S orgány města, zástupci státní i městské policie, ale také se svými profesionálními kolegy z okraje města. A měli o čem mluvit. Předali si plakety k výročí, různé upomínkové předměty a dary a organizačně zajistili sobotní oslavy v hasičské zbrojnici.

„Máme za sebou kus poctivé práce a tak vše, čeho jsme dnes svědky, je plně zasloužené,“ říká starosta dobrovolných hasičů Miroslav Pavlíček. „Jednoduše řečeno, nemáme se za co stydět. Lidí je sice pořád ještě málo, hlavně těch aktivních, ale není, nač si stěžovat. Všechny jednotky fungují na jedničku, máme lidi od roku, do nevidím,“ říká se smíchem. „Mohlo by nás být samozřejmě víc. Nikdo nikdy neví, kdy bude vyhlášen výjezd, každý je v pracovní době ve své práci, ale u nás to funguje dobře, vše umíme zajistit. Máme také kroužek mladých požárníků, o potěr se staráme s péčí nevšední a výsledky jsou vidět.“

Z oslav 145 let Sboru dobrovolných hasičů v Tachově.Zdroj: Oldřich Voráček

Mládí má mít zelenou, což je okřídlené tvrzení, které ovšem tady, v Tachově, má své opodstatnění. O mladé je pečováno po všech stránkách. „Máme jednadvacet dorostenců, kteří by měli nahradit pomalu stárnoucí generaci,“ doplňuje slova starosty velitel jednotky, Martin Volka. „Šestnáct je jich do patnácti let, zbytek mezi 15 až 18 lety. Mezi nimi jsou už i zástupci řemesla, a my jim dáváme všechno co potřebují, abychom je udrželi a vychovali v nich vztah k hasičské sounáležitosti. Jeden mladík už studuje, druhý odchází na studia teď a třetí už se nám připravuje na příští rok. Zálohu tedy máme. A už se těšíme, až oni vyrazí k ohni, a my budeme v poklidu někde kouřit.“

Závěr povídání s hasiči měl tedy humornou tečku. Uvedená nadsázka nemůže ovšem snížit práci tachovských dobrovolných hasičů. Bylo by samozřejmě o čem mluvit celé dlouhé hodiny. Však také výsledky, které jsou za dobrovolnými hasiči v Tachově vidět, nepotřebují dlouhé komentáře. Kdo má zájem, hravě si to zjistí. Je k tomu spousta možností.

Nabitý sál hasičské zbrojnice s oblíbenou countryovou kapelou Piková dáma, to bylo stejně, jako každý rok, nezbytnou součástí hasičských oslav. Celý večer se hrálo, zpívalo a tančilo, zkrátka nechybělo nic, co patří k dobré zábavě. A bavili se i hasiči. Ten den nikde nehořelo, i když v hasičské zbrojnici to vřelo téměř do půlnoci. Ale jak se říká, vše dobré, za dobrou práci. A že ji tachovští dobrovolní hasiči odvádí měrou vrchovatou, na to lze vzít jed. Kvalitní lidé jsou, mládí mají mezi sebou, na techniku je spolehnutí. Tam, kde přece jen něco skřípe, tam si dokáží vždycky poradit. Tak by to ovšem, mělo být všude.

Oldřich Voráček

Lavičky a květinová výzdoba  v Tachově
FOTO: Lavičky i květiny zdobí okresní město