Původní hasičský sbor založilo německé obyvatelstvo Halže v roce 1880, sbor po válce zanikl, obnovili jej ještě ve čtyřicátých letech čeští dosídlenci.
„V současné době má sbor přes 40 dospělých členů a držíme se zhruba na počtu kolem 15 dětí a mladých hasičů," řekl Deníku velitel zásahové jednotky František Čurka.
Stejně jako ostatní sbory v regionu se také halžský zapojuje do soutěží v požárním sportu. V rámci okresního měřítka si sbor přiváží i úspěchy. „V letošním roce byly děti na krásném třetím místě v okresním kole soutěže Plamen," právem se pochlubil velitel.
U sboru funguje také zásahová jednotka, která má kolem dvaceti členů a kategorii JPO 3.


Sbor pravidelně spolupracuje s obcí, hasiči organizují různé brigády a podílejí se také na kulturním a společenském životě obce. „Spolupráci s obcí si musím pochválit, i se změnou zastupitelstva nenastala žádná změna, materiálně jsme zabezpečení," dodal Čurka.
Před několika lety dostal sbor nové zásahové vozidlo. „V roce 2009 nám obec koupila fungl nové auto, teď přemýšlíme o další obnově, máme starou Avii, s níž se především dopravují děti na soutěže a kterou bychom měli vyměnit. Jednak už právě kvůli přepravě dětí na soutěže. Není to pro ně už to pravé. Je to staré auto, které dosluhuje. Byť by nám ještě nějaký rok postačilo, je to stará technika, která potřebuje vyměnit," vysvětlil velitel s tím, že rozpočet obec hasičskému sboru stanovuje každý rok zhruba ve stejných mezích. „Nemohu říct, že bychom byli podfinancovaní, ale na druhé straně nemáme ani na nějaké vyskakování."


Zásahová jednotka z Halže vyjíždí pravidelně také k ostrým zásahům, ten poslední byl koncem prosince loňského roku v Lesné při velkém požáru skladu sena a slámy. Počet zásahů je proměnlivý, podle Čurky není jednotka tolik vytěžovaná jako okolní jednotky z Plané, Chodové Plané nebo Tachova. „My se držíme v průměru kolem deseti zásahů za rok. Kromě dopravních nehod to jsou zásahy různého typu – komíny, pády stromů, požáry," uzavřel velitel jednotky.


Sobotní oslavy 135 let organizované požární ochrany v Halži začaly po třetí hodině. Děti předvedly divákům ukázku požárního sportu a poté si mohly také příchozí děti vyzkoušet práci mladých hasičů. Připraven byl rovněž den otevřených dveří ve zbrojnici, kde byla vystavena historická i současná technika, k dispozici bylo také občerstvení. Podpořit halžské hasiče přijeli také jejich kolegové z okolních obcí a měst, kteří předvedli svoji techniku. A tachovští hasiči přivezli historickou stříkačku z počátku dvacátého století. Oslavy uzavřela večerní taneční zábava v kulturním domě.