Mistrovský titul vybojovala dvojice na základě součtu bodů ze dvou soutěží. Ty se konaly v Srbské Kamenici na Děčínsku. „Stopařského mistrovství se účastnilo celkem 16 soutěžících z České republiky, mezi nimi byli například zástupci policie, vězeňské služby, celní správy. Soutěžící sbírali body při dvou stopách a poslušnosti, přičemž jedna stopa trvala dvě hodiny, druhá čtyři hodiny. Stopy byly kladené v různém terénu,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Ze sta možných bodů jich Zifčák s Hektorem získali na první stopě 99, na druhé 96. V hodnocení poslušnosti chybělo na vítězství deset bodů, ale i to stačilo na absolutní prvenství. Dopomohly k tomu také body z předchozího mistrovství obranářů, které dvojice z tachovského okresu rovněž vyhrála.

„Hektor obdržel jako odměnu pytel granulí a Petr Zifčák převzal za absolutní vítězství pohár,“ doplnila policejní mluvčí.

Úspěchem na stopařském mistrovství společná práce nekončí. Jak dále informovala Dagmar Jiroušková, v říjnu oba čeká další stopařská soutěž, ze které se soutěžící z prvních dvou míst kvalifikují na Mistrovství světa stopařů, kterého se Petr Zifčák s Hektorem v letošním roce zúčastnili.

Uvedená mezinárodní soutěž se konala letos na jaře v západočeské Horní Bříze a dvojice z policejní základny v Plané skončila mezi téměř pěti desítkami účastníků zhruba v polovině celkového pořadí.

Pětiletý německý ovčák se na stopování připravuje od malička. „Jakmile vidím, že štěně je schopné najít si granule v trávě, tak už ho na stopování připravuji,“ řekl Deníku Zifčák, který pracuje s více psy. A jak říká, jeho svěřenci jsou všestranní stopaři.

Ale je třeba s nimi trávit hodně času. Hektor z Chodského království, jak zní plné jméno psa, proto nežije v policejním psinci, ale se Zifčákovými. „Jezdí s námi i na dovolenou. Musíme být pořád dvojka. A stopování je pro něj zábava, vlastně se učí hrou. Ale dokáže rozpoznat ostrou akci, vycítí z lidí adrenalin,“ doplnil vrchní inspektor Skupiny základních kynologických činností Tachov, který se práci policejního psovoda věnuje od roku 2003, ale se psy pracuje prakticky celý život.

Ilustrační foto.
Město zavedlo taxík pro seniory