To způsobuje pokles vody nad hrází. Aktuálně je hladina v nádrži vodního díla Lučina asi 90 cm pod optimální úrovní.

Za poslední měsíc klesla hladina celkem o 95 cm rychlostí 3 až 4 cm za den. Podle sdělení hydrologů je na pátek plánováno mírné snížení odtoku z nádrže asi o 30%. „Poté bude hladina klesat o jeden až dva centimetry denně," upřesnila Michaela Pohůnková z Povodí Vltavy s tím, že ještě nižší hodnoty odtoku se využívají pouze v nezbytně nutných případech při extrémním a výjimečném suchu. „Což není aktuální případ," dodala.

I v období následujících týdnů předpokládá Povodí Vltavy mírný pokles hladiny, přibližně o jeden až dva centimetry denně. Kdy ale stávající období podprůměrných přítoků do nádrže skončí nelze spolehlivě určit. „Statisticky můžeme očekávat zvýšení přítoků do nádrže obvykle nejpozději v průběhu prosince. To, že sucho bude trvat i déle, ale není možné zcela vyloučit," upozornila Pohůmková.

Dodávka pitné vody ohrožena není

„Účel vodní nádrže Lučina, tedy zajištění odběrů pro dodávky pitné vody v regionu, není aktuálně nijak ohrožen. Dodávky vody lze garantovat i nadále v plné výši a bez jakéhokoli omezení," ubezpečují vodohospodáři z Povodí Vltavy.

Lučina totiž zajišťuje přímý odběr vody na úpravnu vody Sobotka a také potřebný průtok do dalšího vodárenského odběru na Mži v Milíkově. Velikost odtoku stanovuje vodohospodářský dispečink v souladu s platným manipulačním řádem vodního díla s ohledem na celkovou aktuální situaci v povodí a prognózu srážek.

Lučina se nevypouští

Vodní dílo Lučina slouží mimo jiné k tomu, aby akumulovalo vodu v období, kdy je jí dostatek a bylo ji následně možno zužitkovat pro dané účely. Například právě k zajištění dostatečného průtoku v korytě řeky nebo pro vodárenské odběry v období, kdy je jí naopak v důsledku sucha nedostatek.

„To je právě případ letošního léta a nastupujícího podzimu. Hydrologické sucho je stav, kdy jsou v tocích pozorovány podprůměrné průtoky ve srovnání s dlouhodobými průměry. V takových obdobích sucha vodní nádrže zlepšují průtoky a odběry vody, odtok z nich je vyšší než přítok a hladina v nich tak logicky klesá," vysvětlila Pohůnková.