Želízko v ohni má i Tachov, a to projekt komunitního centra. Už od začátku července mohou lidé hlasovat pro ten, který se jim zdá nejpovedenější.

„Celkem soutěží šestnáct z více než šesti set projektů z Plzeňského a Jihočeského kraje," uvedla Helena Červinková z tachovského městského úřadu. „Sanací a revitalizací areálu bývalé továrny na zpracování ryb Rybena v centru města Tachov vzniklo nové komunitní centrum. V rámci první etapy projektu byla vystavěna přeložka a dobudován první úsek jižní komunikační větve průtahu Tachova, včetně inženýrských sítí. Ve druhé etapě byla rekonstruována původní budova Rybeny a vystavěna zcela nová budova komunitního centra, včetně zastřešené terasy a atria s lezeckou stěnou," popsala projekt Červinková.

Vybudované objekty provozuje Místní akční skupina Zlatá cesta, obecně prospěšná společnost, která na programu centra úzce spolupracuje s Komunitními aktivitami Tachovska, s Muzeem Českého lesa a s dalšími neziskovými organizacemi. Činnost významně podporuje město Tachov, které je majitelem objektů. „Smyslem centra je poskytnout prostor k neformálním činnostem neziskových organizací a komunit, včetně zájmových skupin a spolků z Tachovska. Amatérské hudební skupiny využívají vybavené zkušebny. Koná se zde celá řada dalších akcí, například farmářské trhy, koncerty, výstavy amatérských výtvarníků, fotografů a dalších tvořivých činností. Svoje zázemí tady má také mateřský klub. Každý všední den odpoledne je v činnosti klub pro školní děti. Za dozoru zkušených vedoucích si zde mohou děti zahrát stolní tenis, stolní fotbal, pohybové počítačové hry, napsat si úkoly, pobavit se u dalších činností a popovídat si s přáteli. O prázdninách se konají oblíbené dětské příměstské tábory. Centrum je otevřeno všem zájemcům a nabízí smysluplné využívání volného času," dodala Červinková. Zájemci mohou nejlepší projekt volit na internetových stránkách www.rr-jihozapad.cz/kompas. Hlasující mohou také vyhrát zajímavé ceny.