Horníci, jak informoval první místopředseda Hornického spolku Stříbro Karel Neuberger, se snažili návštěvníkům nabídnout i jiné zajímavosti, než je vlastní štola Prokop.

„Vedle skanzenu byl otevřen plně funkční válečný bunkr. Ostrostřelci zajišťovali občerstvení a na volném prostoru před skanzenem nám společnost Merlet představila několik historických stánků s historickými řemesly,“ popsal Neuberger a dodal, že lidé tak mohli sledovat práci kováře, brašnáře, truhláře a tkadleny.

Samozřejmostí byly jízdy hornického vláčku. „Prohlídky štoly se konaly po celý den. Určitě i velmi intenzivní slunečné počasí nám ubralo spoustu návštěvníků. Mezi hosty byli nejen cyklisté a motorkáři a ti, kteří přijeli přímo podle programu festivalu. Od nás mohli návštěvníci pokračovat například do nově otevřeného kaolínového dolu v Nevřeni a pak buď do stavebně technického muzea v Plasích, nebo do Plzně.“

Také v neděli pokračoval program festivalu v hornickém skanzenu. „Nedělní ráno nás překvapilo zamračenou oblohou a vytrvalým deštěm, který posléze ustal a neděle se stala krásným posledním dnem tohoto týdne. Prohlídky ve štole Prokop probíhaly opět po celý den. Můžeme konstatovat, že oba dva dny se vydařily, dorazilo k nám mnoho návštěvníků, kteří zde byli poprvé a odcházeli nadšeni,“ konstatoval místopředseda.

Jak dodal, z mnoha stran byla slyšet chvála za odvedenou několikaletou rekonstrukci štoly, na níž se podíleli i členové spolku, kteří toho o hornictví na začátku moc nevěděli, přesto se stali plnoprávnými členy. „Škoda jen, že stříbrských občanů přišlo pomálu,“ dodal.

Kanonýr posledního týmu tabulky Jiskry Zhoř Martin Tuka (vpravo) skóroval i v posledním kole proti Brodu.
B-tým Chodského Újezdu udržel prvenství