V jedné z nejmenších obcí na Tachovsku mají knihovnu. Neobyčejnou, v autobusové zastávce, uprostřed návsi u rybníčka, pod vrbou a dalšími vzrostlými stromy. Zastávkovou knihovnu slavnostně v Hostíčkově otevřeli v neděli a dokonce přijela i improvizovaná pojízdná čítárna předělaná z vleku zapřaženého za malým traktůrkem. S nápadem vytvořit takovou knihovnu přišel Michal Binko. „Spolu s ženou jsme si řekli, že mnohé obce mají malé knihovny a otevřeny jsou třeba jednou týdně na dvě hodiny s poměrně omezeným výběrem. Kdyby se ale obce domluvily a složily, tak to dá na jeden autobus. Mohl by jezdit po pravidelných trasách. Přišlo nám to hezké, ale prosadit takový nápad je velice těžké," říká o prvotním záměru autor hostíčkovské knihovny.

Úřad Chodové Plané, pod kterou Hostíčkov spadá, nechal v obci postavit novou dřevěnou autobusovou zastávku. „Nikdo tu ale většinou nenastupuje a nevystupuje, tak jsme si řekli, že bychom zastávku využili jinak. Nechali jsme se inspirovat některými městy, kde to funguje. Knížky nějaké máme, police dodáme a uvidíme, jak bude knihovna fungovat," popisuje dále s tím, že knihovna má i svůj provozní řád. Čtenáři chtiví četby si mohou jakoukoli knihu půjčit, zapíší se do sešitu záznamů o zápůjčce a pak knihu vrátí. „Kdokoli, kdo půjde nebo pojede okolo."

Návštěvníci a čtenáři přinesli v neděli množství výtisků a ty zaplnily více než polovinu polic. Knihovna jich má celkem dvanáct metrů.
Na malotraktoru s vlekem přijel z Hanova Jiří Hynek. „Když v Hostíčkově můžou mít knihovnu, tak my v Hanově musíme mít alespoň pojízdnou čítárnu. Abychom doplnili celý záměr, protože ke knihovně čítárna patří. A když jsme na venkově, tak adekvátní náhradou k pojízdné knihovně může být pojízdná čítárna," popisuje řidič čítárny a poukazuje, že přivezl krom jiného také cestovní knihu s tipy na výlety.

Malou slavnost s hudebním doprovodem písničkářky z větrného mlýna Jany Vébrové předcházelo přestřižení pásky a otevření knihovny. Následovalo pak veřejné čtení. „Ani jsem netušil, že když sem dáme místo staré plechové boudy novou dřevěnou zastávku, tak se z toho vyvine taková věc. Je to úžasné," pochvaluje si starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. Sbírku knih rozšířil o almanach sochařského sympozia, které se pravidelně koná na nádvoří zámku v Chodové Plané a chystá se i letos na závěr června.

Autoři zastávkové knihovny nechtějí zůstat u jedné. „Kdyby v okolí vznikla ještě další, třeba v Hanově či Michalových Horách, bylo by pak možné si v jedné knihovně publikaci půjčit a v druhé ji vrátit. Třeba svým nápadem inspirujeme další…" přeje si Binko a dodává: „Přijde nám to jednoduché a v našich možnostech."