Čtenáři Tachovského deníku zasílají na redakční adresu pravidelně své houbařské úlovky. Své poznatky, kam chodíte, kolik toho nasbíráte, zaznamenáváme dnes a denně. Jak se ale správně houbaři? Můžete za houbaření dostat pokutu? A jak se do lesa dostat?

Přestože je kolem nás Slavkovský a Český les, Chráněné krajinné oblasti, houbaření se bát nemusíme. „Sběr hub je povolen mimo chráněná území, jako jsou například přírodní rezervace. Na Tachovsku je přírodní rezervací Broumovská bučina, Bučina u Žďáru a mnoho dalších," informovala Markéta Dortová z CHKO Český les.

Přestože tu takových míst máme hned několik, jsou řádně označena, nebo se jedná například o rašeliniště, odkud si lidé moc hub rozhodně neodnesou.

Pozor by si měl každý dávat také při parkování v lese, u lesa i na lesní cestě. „Policisté průběžně po celý rok kontrolují dodržování zákazu vjezdu do lesa při běžném výkonu služby. Upozorňujeme, že řidiči musí dodržovat dopravní značku Zákaz vjezdu do lesa. Kde toto dopravní značení není, zde platí všeobecný zákaz vjezdu do lesa," sdělila policejní mluvčí Dagmar Brožová. Proto je pro houbaře nejlepší zaparkovat auto někde ve vesnici a do lesa dojít pěšky – řidiči, kteří zaparkují ve vsi, se vyvarují pokuty.