Hygienici varují před prodejci hub. Těch se v poslední době vyrojily podél silnic v příhraničí desítky. Je ovšem velká pravděpodobnost, že téměř nikdo z nich nemá pro prodej hub potřebná osvědčení, včetně toho nejzákladnějšího – složené zkoušky ze znalosti hub. „Prodejci argumentují tím, že prodávají jen tři základní druhy hub.

Pravé hřiby, křemenáče a lišky, a že tyto houby bezpečně znají, tudíž zkoušky nepotřebují. Zákon ale zapovídá prodávat houby bez těchto zkoušek,“ vysvětluje Jaromíra Buzková z krajské hygienické stanice, která má agendu s přezkušováním na starosti. Počet lidí, kteří zkoušky absolvovali, se ještě před deseti lety pohyboval kolem 25 až 30 ročně. V posledních letech přijdou ke zkouškám maximálně dva lidé ročně. „Vloni je neabsolvoval nikdo, letos tu máme jen jednu žádost,“ říká Jaromíra Buzková.

Zájemce mohl od získání zkoušky odradit správní poplatek 500 korun. Není ale vyloučeno, že tím pravým důvodem je náročnost testů. Uchazeči musejí prokazovat široké znalosti. „Musejí bezpečně rozeznávat jedovaté houby, které se na našem území vyskytují. Musejí znát jedlé a nejedlé houby, vědět, jak si počínat při sběru, transportu a prodeji,“ popisuje hygienička. Kdo chce prodávat houby, musí mít také živnostenský list. A objeví–li se s houbami na tržišti, musí je náležitým způsobem skladovat, tedy v chladicích boxech s teplotou maximálně 5 stupňů Celsia. Tuto podmínku nesplňuje ani jeden z desítek pokoutních prodejců, kteří houby nabízejí u silnic.

Podle zákona se problémům vyhne jen ten, kdo houby dodává výkupcům. Oni jsou ti, od kterých se čeká plnění zákonem stanovených povinností. Počet lidí, který se sezonním prodejem hub živí, se dá počítat na stovky. Jde o výborný byznys. Prodejce si může během sezóny vydělat až 20 tisíc korun. Výkupci nabízejí v současnosti za kilogram pravých hřibů 200 korun, za lišky kolem 150 korun.

Glosa autora článku je zde