Řada řidičů projíždějících bývalou celnicí v Rozvadově si na tuto skutečnost ale dosud nezvykla a stále ´tasí´ pasy v očekávání kontroly. Naše připomenutí, že kontroly jsou už minulostí, brali šoféři různě. Někteří se studem, jiní zase s úsměvem. „Samozřejmě, že o zrušení pasových kontrol vím, ale nějak mi to vypadlo z paměti,“ řekl nám s úsměvem Jaromír Kozelka, kterého jsme v Rozvadově přistihli v nekonečném čekání na příchod policisty.

„Jen se nedělej, pořád si nadával, kde se celníci schovávají,“ připomenula se smíchem řidičova drahá polovička. „Já se s klidným svědomím přiznám, že jsem o tom nevěděla. Do ciziny totiž prakticky vůbec nejezdíme a mne informace o zrušení kontrol nějakým záhadným způsobem unikla,“ dodala Dana Kozelková. Se stejným problémem se v Rozvadově ´potýkal´ i třiašedesátiletý František Neliba z Pardubic.

Ten už ale svůj omyl s úsměvem nebral. „To jsem ale hlupák, viďte. A já furt, že se na přechodě nic neděje,“ kroutil nespokojeně hlavou. Ti, kterým informace o vstupu do Schengenu neunikla, volný průjezd hranicemi vítají. „Je to senzace. Odpadlo tak nekonečné čekání u pasové kontroly. Pro nás řidiče je to určitě dobré, ale co zrušení kontrol přinese státu, to si nedokážu představit. Obávám se, že zelenou dostali i dealeři drog . No, to už je ale záležitost policie,“ poukazuje Jindřich Kovář z Plzně.