Zajímali jste se někdy, zda je kontrolováno více řidičů pod vlivem alkoholu nebo pod vlivem drog? Policejní statistika ukazuje vcelku vyrovnané výsledky, přesto je více řidičů „drogařů".

Při dopravní kontrole provádí policisté u řidičů vždy dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v krvi. „Test na drogy se provádí podle okolností dané situace, místě, čase a osoby řidiče. Policista si tedy sám vyhodnotí, zda je třeba test udělat nebo ne," seznámila nás policejní mluvčí Dagmar Brožová.
K takovéto kontrole se používá orientační tester, který je schopen rozlišit pět druhů drog – kokain, marihuanu, extázi, amfetamin (metamfetamin) a opiáty. Test přijde do styku se slinami (nebo lze odebrat i z potu nebo předmětů), kdy sliny reagují s činidlem. Pět okýnek policistům prozradí, zda jste drogy požili nebo ne.

„Pokud bude mít řidič pozitivní test na drogy, je převezen do nemocnice, kde je mu odebrán vzorek krve a moči. Odbornou analýzou se zde zjistí přesná hladina drog v krvi. Podle výšky hladiny drog v krvi se takový řidič dopouští buď přestupku nebo trestného činu řízení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky, nebo zákaz řízení motorových vozidel," informovala mluvčí.

Od začátku roku zkontrolovali policisté na Tachovsku šestadvacet řidičů pod vlivem alkoholu a třicet řidičů, kteří své vozidlo řídili pod vlivem drog.
Akutní předávkování pervitinem se projevuje silnými bolestmi na hrudi, agitovaným neklidem, svalovými křečemi, poruchami srdečního rytmu, halucinacemi, deliriem, až několikahodinovým bezvědomím. Může dojít k rozvoji epileptických záchvatů, k infarktu. Příčinou úmrtí u těžké intoxikace metamfetaminem obvykle bývá selhání srdce, krvácení do mozku, kolaps dechového centra či zmiňované selhání ledvin.
Metamfetamin poškozuje srdce, játra, ledviny a zubní sklovinu, oslabuje imunitní systém. Hlavním psychickým rizikem je plíživě rostoucí paranoia, deprese, úzkost a halucinace – i takoví lidé sedají za volant.

„Nemám pro takové lidi žádné pochopení a už vůbec ne, když sednou za volant. V dnešní době ani nerozpoznáte, zda je někomu nevolno, je opilý nebo zfetovaný. Jo, otevřely se hranice a s nimi i svoboda činů. K drogám se prý lidé dostanou snáz než k nové práci," vyjádřila se Deníku čtenářka Monika Ryšavá z Tachova.