Na tom se shodli účastníci čtrnácti základních organizací Územního sdružení ČZS Tachov, kteří se v těchto dnech sešli v prostorách společenského sálu Mže na výstavě ovoce, zeleniny a květin, aby představili jeden druhému i široké tachovské veřejnosti výsledky své pěstitelské práce.

Výstavu uvedených komodit, ale také bonsají, ozdobných kamenů, kaktusů, sukulentů a dalších zajímavých exponátů, zahájil starosta Tachova, Jiří Struček. Ten vysoce ocenil šlechtitelské úspěchy zahrádkářů i zdařilou výstavu, na níž se sice podepsalo extrémní počasí, ale, jak popravdě uvedl, na množství a kvalitě vystavovaných exemplářů, to vůbec nebylo znát.

Předseda ÚR ČZS Jiří Havránek zdůraznil, že oproti minulým rokům nedošlo k výrazným organizačním změnám a pořadatelé udržují směr, daný zkušenostmi a osvědčenými poznatky let minulých. Kromě stálých vystavovatelů se novými účastníky stává keramický kroužek žen s dětmi z Boru a ženy z Labutě, zvané Labutěnky. Byly přehodnoceny pouze podmínky soutěže, při nichž nebude o pořadí vítězů rozhodovat odborná porota, ale návštěvníci výstavy, kteří při svém vstupu do sálu obdrží hlasovací lístky, jimiž ocení vystavované exponáty jablek a hrušek, podle svého vkusu a vnitřního přesvědčení.

„V roce 2013 jsme měli poměrně málo zájemců o výstavu, což nás všechny dost mrzelo," říká jeden z organizátorů, Václav Smihrodský. „V loňském roce už nás navštívilo kolem čtyř set lidí a letos očekáváme mimořádnou návštěvu. Dorazí téměř dvanáct set dětí mateřských a základních škol z celého okresu, jejichž účast přislíbili pedagogičtí pracovníci. Mnohé školy mají zahradničení jako součást učebního programu, což je jistě nanejvýš užitečné a pro nás je to milejší, než když z osmi set zahrádkářů se přijdou na výstavu podívat sotva dvě stovky zájemců. Letos to bylo obzvlášť složité, mnozí zahrádkáři neměli z letošní úrody co na výstavu dát, ale přesto jsme dali dohromady unikátní věci, o čemž se může přesvědčit každý, kdo mezi nás přijde," dodal.

Významnou součástí výstavy je také expozice bonsají, kterou představuje dvojice plánských nadšenců bonsaj klubu Mariana, skupina Merklín, pan Moulis a paní Divišová. Svému hobby se věnují již více než deset let a výsledky jejich práce jsou představovány na mezinárodních soutěžích, evropských kongresech a největších akcích, konaných v České republice. Nedávno proběhla výstava s více než dvěma tisíci návštěvníků, nebyly už dostupné ani vstupenky. Takový je o jejich činnost zájem.
„Nemohli jsme si nechat výstavu ujít," sděluje své pocity ředitelka Mateřské školy Lom u Tachova, Jana Bartošová. „Bylo by smutné, kdyby vesnické děti neznaly ovoce a zeleninu. Tady mají všechno pěkně pohromadě a to jim určitě rozšíří orientaci, kterou budou pro život potřebovat. O to jde především."

Ano, když se chce, jde všechno. Neovlivní to nic, v případě zahrádkářů ani nepřízeň počasí. Na výstavě, zahájené v pátek a končící v sobotu se o tom může přesvědčit každý, kdo ji navštíví. A je rozhodně na co se dívat.

Oldřich Voráček