Přesto bude ale blížící se víkend ve znamení jablek – Krasíkov nabízí Slavnosti jablek a v Tachově se bude hodnotit literární soutěž Tachovská reneta, která naopak zaznamenala rekordní úrodu.

Jak Deníku nedávno řekl Vladimír Mamica, jednatel firmy Agroova, která sady okolo Velkých Dvorců obhospodařuje, letošní úroda je ve srovnání s loňskou velmi špatná a jablek je na stromech podstatně méně.

„Příčinou je jednoznačně počasí," vysvětlil Mamica. „Na jaře, když začaly stromy kvést, přišlo do toho chladno a deště. To trvalo měsíc. Květy neměl kdo opylovat, nebylo ani možné provádět chemickou ochranu," uvedl dále.

Rozpaky neskrývají ani drobní pěstitelé. Jeden ze zahrádkářů na tradiční výstavě výpěstků v Tachově uvedl: „Byla to podivná sezona. Třeba já na stromě jablka mám, ale soused o pár metrů nemá skoro žádné."

Na první říjnovou sobotu připadají, tak jako v předchozích letech, Slavnosti jablek, které se konají na vrchu Krasíkov u Kokašic. Přes rozporuplnou úrodu na návštěvníky opět čeká moštování, prodej jablek a jablečných specialit, včetně jablečného piva z chodovoplánského pivovaru.

„Chybět samozřejmě nebude soutěž o nejchutnější jablečný štrúdl, která se stala tradiční součástí Slavností jablek," uvedl Jan Florian z pořádajícího Mikroregionu Konstantinolá­zeňsko.

Návštěvníci se dále mohou těšit na jarmark s místními výrobky ze západních Čech, na různá hudební, divadelní a další kulturní vystoupení. Představí se například kapely Ocho Ríos, Hlasoplet, Ventus a další. Část programu se odehraje také ve Dvoře Krasíkov v podhradí. Program Slavností jablek začne v sobotu 5. října v 10.30 hodin.

Zatímco pěstitelé jablek nejsou letošní úrodou příliš nadšeni, organizátoři soutěže, která dostala po jablkách jméno, hovoří přímo o rekordní úrodě.

V sobotu bude ve společenském sále Mže vyhodnocena celostátní literární soutěž Tachovská reneta. „Letos se nám sešlo 29 soutěžních příspěvků, což je zatím nejvíce v celé historii soutěže," konstatovala vedoucí městské knihovny v Tachově Lenka Erretová. Podle jejího vyjádření je úroveň letošních literárních prací v Tachovské renetě také kvalitou vyšší, než v předchozích ročnících.

Literární soutěž bude vyhodnocena v sobotu v 16.30 hodin, hned poté začne pořad s herečkou Bárou Štěpánovou.