„Ano, byli jsme dlouhá léta taková komunistická bašta,“ bere tento fakt se smíchem starosta Karel Lindauer. „Ale myslím, že teď už to bude jinak. Úspěchy komunistů si v naší obci vysvětluji jako generační záležitost. Hodně lidí tu bylo přímo členy KSČM, většinou ale starší generace. Letos už určitě komunisté nevyhrají,“ řekl Deníku v pátek večer.

A výsledek jeho slova potvrdil. Po sobotním sečtení hlasů se ukázalo, že i v Horních Kozolupech vyhrál fenomén letošních voleb, hnutí ANO. To zde získalo 40 hlasů, tedy 36,36%. Komunisté skončili s 24,54% druzí, třetí Okamurovci měli čtrnáct a půl procenta. V jednom ze tří volebních okrsků v obci nezískali Komunisté dokonce ani jeden hlas.

Volby se samozřejmě nevyhnuly ani vesnicím. Již od začátku se voliči k urnám dostavili také v obcích Horní Kozolupy a Slavice.Zdroj: Deník / Sýkora Jindřich

Horní Kozolupy s 208 voliči (volit jich přišlo 52 procent) jsou se svými sedmi místními částmi vesnice jako každá jiná, není zde sice obchod ani hospoda, ale lidé se mohou scházet třeba v klubovnách, kde mají potřebné zázemí. Obec plánuje rekonstrukci veřejného osvětlení a elektrického vedení, opravuje okolí kostela ve Slavicích a snaží se udržovat skromný obecní majetek. Za prací jezdí lidé většinou do Stříbra, Černošína, či Ostrova.

Nových domků se tu mnoho nestaví, ale určité procento mladých lidí zde podle starosty žije a do měst zatím nemíří. Naopak z města se sem chystají chalupáři. „Jsme z Kladna a opravujeme si chalupu na celoroční bydlení. Rádi bychom se na důchod usadili tady natrvalo. Líbí se nám tady,“ řekl Deníku jeden z chalupářů.