O víkendu se na Tachovsku konala řada poutí a slavností. Tradiční pochutinou, kterou si nenechá ujít téměř žádný návštěvník je bezpochyby klobása.
Otestovali jsme tedy tři klobásy ze třech akcí a ty jsme podrobili podrobnému zkoumání. Porovnávali jsme jak chuť, složení, tuhost, tak ale i délku.
Další kapitolou se stala samotná příprava, obloha, tedy hořčice, kečup, popřípadně křen. Zjišťovali jsme i kvalitu a množství chleba.

První naší zastávkou se stala akce Vítkovský sekáč, kde své klobásy griloval Miroslav Matoušek. První, co náš nemile překvapilo byla cena. Za zhruba dvaceticentimetrovou klobásu zákazník zaplatil rovných čtyřicet korun. Chutnala však delikátně. Obsahovala málo tuku a žádné flaksy. Klobása byla velmi pikantní a chutná. Hořčice nebyla ředěná vodou. To je totiž oblíbený nešvar prodejců. Na chlebu bylo znát, že je den, až dva starý. Tenoučký ubrousek ale rozhodně na utření mastných rukou a úst nestačil. Prodejce Matoušek klobásu griloval na podomácku vyrobeném grilu.

Druhá akce a tedy druhá klobása byla ochutnána na Svojšínské pouti. Zde udil a také griloval prodejce Ladislav Šůta.
Další kudla do zad pro naše pěněženky. Cena přímo nekřesťanská. Čtyřicet pět korun si prodejce účtoval za přesolenou asi dvaceticentimetrovou klobásu, ze které jen po nakousnutí stříkaly gejzíry omastku.
Chuť nás tedy velmi zklamala. Klobása měla velký obsah masa, na Vítkovskou to ale rozhodně nestačilo. Kladně však hodnotíme oblohu.
Na tácek nám byla dána jak hořčice, tak kečup. Chléb byl čerstvý a bylo ho hodně. Ubrousků bylo také více a lépe sály. Prodejce patrně věděl, že klobásy stříkají tuk. Překvapením však byla přípravna, tedy gril. Jednalo se o uzavřenou pec, ve které byly klobásy a další lahůdky připraveny.

Poslední naší zastávkou byla pouť v Lomu u Stříbra. Tam jsme si mohli dooprvdy pochutnat na klobáse, kterou ugriloval Michal Vališ. Ano, byla poněkud tužší, ale chutnala skvěle. Chuť byla vyvážená, jemně pálivá. Obsahovala velké množství masa, srovnatelné s klobásou pana Matouška. Ubrousků bylo tolik, kolik kdo chtěl. Cena byla však nejnižsí. Třicet pět korun si Vališ naúčtoval za velmi dobrou klobásu. Jako plus také bereme, že nám prodejce na tácek přihodil k hořčici a kečupu také křen. Z klobásy nestříkal tuk a byla připravena na klasickém grilu.
Jak tedy zní náš konečný verdikt? Třetí místo Svojšín, druhé místo Vítkov a první tedy Lom u Stříbra.

Josef Holek