V obci žije od roku 1947, kdy se sem přistěhovala z ukrajinské volyňské oblasti. Celou tu dobu žije v domku uprostřed vesnice.

„Ani se neptejte," usmála se Olga Lipchavská a mávla rukou, když jsme jí položili otázku, kde pracovala. „Celý život jsem dělala v zemědělství. Ve vepříně, v kravíně i v rostlinné výrobě," vypočítává.

Zemědělství je skutečně její život, obrovskou zálibou, jak nám řekli její příbuzní, byla totiž doma zahrádka. A borůvky. Když ještě mohla, chodila v létě na borůvky pravidelně, ráda a dokázala jich natrhat skutečná kvanta.

Olga Lipchavská měla čtyři děti, tři syny a dceru. Jedno zemřelo ve dvou letech, v současné době zůstal ještě syn a dcera. Má šest vnoučat a jedenáct pravnoučat. Nejstaršímu pravnukovi bude letos osmnáct.

Recept na dlouhověkost má nejstarší obyvatelka Benešovic jednoduchý. „Hodně pracovat," prozrazuje svůj recept i krédo. A co nejraději jí a pije? „Minerálku, k jídlu bramborovou kaši, krupičnou kaši a omáčku."

Vzhledem ke svému věku se cítí docela dobře. „Jednou je to lepší, podruhé horší," pokrčila rameny. „V tomhle věku už to jinak nejde." Hůře slyší, hůře vidí, má problémy s tlakem, ale jinak se prý cítí dobře. Dokonce přemýšlela o tom, koho by volila v nedávných prezidentských volbách. Rozhodla by se pro vítězného kandidáta Miloše Zemana.