A během zbytku roku budou postupně přicházet výročí jednotlivých událostí příběhu Jana Husa, jako je jeho příjezd do Kostnice, zatčení v domě vdovy Pfisterové, věznění, výslechy před koncilem, tehdy ovšem označované jako slyšení, zastrašovací návštěvy funkcionářů koncilu ve vězení, odsouzení a nakonec i mučednická smrt na hranici na břehu Rýna.


Výročí upoutalo i bärnauské a tachovské amatérské divadelníky, kteří již po léta pořádají společná česko-německá představení v rámci přeshraniční spolupráce. Letos tedy připravili hru s titulem Jan Hus – Slova jako plameny. Hra vznikla téměř přímo v souboru, neboť ji napsal Adreas Arneth, který v představeních zastává funkci scénografa. To, že se německý autor ujal tohoto tématu, ukazuje jak s postupem času roste zájem o Husovo učení i jinde v Evropě.


Premiéra, která se konala před čtrnácti dny v Bärnau i tři následující reprízy přilákaly přes tisíc diváků a vyvolaly i velký zájem. Byly zaznamenány vášnivé diskuze mezi diváky, naznačující, že téma dnešní lidi stále zajímá.
Představení, v němž vystupuje skoro 70 účinkujících, slibuje velkolepou podívanou. Koncil je umístěn na vysoké konstrukci, která dominuje jevišti, doprovodný komentář, hudební vstupy a světla jsou velmi působivé a na konci je na scéně i hranice, na níž Jan Hus skončil svůj život.


Doufáme tedy, že páteční a sobotní představení vyvolají zájem a že od půl deváté bude jeho zahájení v pěkném prostředí muzejní zahrady sledovat stejně početné publikum, jaké bylo v Bavorsku.

Pavel Řepa