Lidé v Přešticích na jihu Plzeňska už desítky let touží po krytém bazénu. Už to vypadalo, že se ho v téměř sedmitisícovém městečku dočkají, když byl zhotoven projekt a Národní sportovní agentura na výstavbu vyčlenila 90 milionů korun. Jenže nové vedení radnice v čele se starostou Tomášem Chmelíkem bylo nuceno projekt zastavit. Vedly ho k tomu tři zásadní důvody. „Prvním je výše investičních nákladů, která stále rostla. Poslední odhad byl na úrovni 139 milionů korun, teď se to po aktualizaci vyšplhalo na 185 milionů. S dalšími náklady to činí celkem zhruba 200 milionů korun. Dotace by tak nedosáhla ani poloviny,“ uvedl Chmelík. Dodal, že druhým důvodem jsou náklady na provoz zařízení. Podle studie by město ročně doplácelo tři až 3,5 milionu korun, což by bylo akceptovatelné, jenže při současném růstu cen energií by se tato částka mohla výrazně zvýšit. V potaz radnice vzala i to, že v rámci České republiky mají obdobná zařízení problém se udržet. „Třetím důvodem je, že projekt předpokládal přijetí úvěru ve výši 100 milionů korun, abychom byli schopni pokrýt schodek, který by to vytvořilo v rozpočtu. Aktuální úrokové sazby jsou ale na takové úrovni, že by navýšení úvěru bylo v řádech desítek milionů,“ posteskl si Chmelík. Upozornil ale, že výstavba bazénu není ze stolu smetena definitivně, za lepších časů se k ní město může vrátit.

Na škrtání v položce investic, které se měly uskutečnit příští rok, dojde i v Karlových Varech. Jak uvedl náměstek primátorky Tomáš Trtek, například do oprav místních komunikací půjde jen dvacet milionů korun oproti třiceti, které dávalo vedení města v posledních letech. Tím ale konkrétní škrty v investicích nekončí. „Plánovali jsme, že se v roce 2023 pustíme do výstavby multifunkčního hřiště u Základní školy 1. máje v části Dvory. Předpokládané náklady jsou odhadnuté na 26 milionů korun. Realizaci ale odkládáme. Stejně tak rekonstrukci lokality Petřín, kde jsme chtěli opravovat schodiště a celé prostranství. Stát to má kolem 30 milionů, ani do této akce se ale v příštím roce nepustíme," konstatoval Trtek.

Několik set odpůrců plánované výstavby gigafactory koncernu VW na letišti v Línich u Plzně se sešlo v sobotu odpoledne na plzeňském náměstí TGM.
Stovky lidí opět protestovaly proti výstavbě gigafactory na letišti v Líních

Dopad doby pocítili i v Klatovech. „V přímé souvislosti s energetickou krizí či vysokou inflací jsme zatím v roce 2022 nepozastavili žádnou z našich investic. Přidáme-li k příčinám ale covid a jeho důsledky, pak ano, zatím jsme pozastavili realizaci rekonstrukce budovy bývalé porodnice na centrum nemoci stáří,“ potvrdil místostarosta Klatov Václav Chroust. Dodal, že naopak energetická krize město vede k urychlení budování fotovoltaik, ta první se v příštím roce objeví na střeše ZŠ Tolstého a je připraveno dalších více než 10 objektů, kde by se mělo v instalaci pokračovat. „O dalších investicích na rok 2023 a roky další rozhodne zastupitelstvo koncem února příštího roku, bezpochyby jejich součástí budou rekonstrukce komunikací,“ uzavřel Chroust.

Fotovoltaika je tématem i jinde. V rámci úspory ji na střechy mateřských škol, úřadu i jinam chce osadit např. Městský obvod Plzeň 3. Tam zatím kvůli zdražování problémy nemají. „Žádné investice jsme z důvodů šetření rušit nemuseli a také nerušili, náš rozpočet má velkou rezervu,“ vysvětlil Pavel Šrámek, I. místostarosta MO Plzeň 3.

Současná doba dopadá i na některé stavební firmy, které nejsou schopny dostát svým závazkům, což pak přináší problémy radnicím. Příkladem může být Sušice, kde společnost vyhrála výběrové řízení na stavbu nové sportovní haly, ale nebyla schopna dodržet termíny, krátce po zahájení tak byla stavba zastavena. Důvody byly od absence pracovníků přes nedostatek materiálu až po stále se zvyšující ceny všeho. Firma tak nebyla schopna udržet vysoutěženou cenu. „Dohodli jsme se se stávajícím zhotovitelem, že ukončíme smluvní vztah, protože termíny kvůli všem prodlením nejsou schopni dodržet. Začátkem roku vypíšeme nové výběrové řízení na zhotovitele," řekl Deníku starosta Sušice Petr Mottl.

Ne všude ale současná ekonomická situace přinesla zastavení plánovaných akcí. „Město Domažlice nemá žádnou větší investici, která by nebyla realizována,“ informoval tamní starosta Radek Wiesner.

Vánoční dárky. Ilustrační foto.
Firemní Ježíšek naděluje odměny. I přes inflaci a vysoké energie

Přerušit zásadní investiční akce či omezit probíhající opravy kvůli současné energetické krizi a inflaci nijak neplánují ani v Tachově. Podle starosty Petra Vrány budou v okresním městě úspory hledat jinde. „Investice a opravy by měly proběhnout v obvyklém rozsahu," sdělil Vrána.

Nic zásadního neruší ani v Rokycanech, kde hodlají pokračovat v rozpracovaných investicích a projektech. „Určitě hodláme výrazně postoupit při rekonstrukci sokolovny, protože sál s odpovídající kapacitou městu citelně chybí," zdůraznil starosta Tomáš Rada. Další významnou akcí je letos odložená rekonstrukce Jiráskovy ulice, důležité tepny v centru města.

Otázkou zůstává, jak to bude s případným rušením velkých investičních akcí v Plzni. Zatím nic konkrétního vedení magistrátu Deníku sdělit nemohlo. „O investicích pro příští rok se bude rozhodovat příští týden v pondělí na Zastupitelstvu města Plzně. Až poté budeme přesněji vědět, zda se některé z plánovaných akcí na rok 2023 zastaví či jen například posunou v čase,“ uvedla mluvčí magistrátu Eva Barborková. „Jelikož začínáme jako nové vedení, nic jsme předtím naplánované neměli. Sestavujeme rozpočet a priority investic tak, že ze zásobníku projektů vybereme ty nejlépe připravené a ty, kde lze očekávat dotační příspěvky. Celkový objem investic bude jistě nižší, než v předkrizových letech. Nicméně nelze říct, že se něco ruší. Připravené projekty se v budoucnu budou postupně realizovat v závislosti na finanční situaci města,“ doplnil náměstek primátora Pavel Bosák.