Konala se tam totiž akce s názvem Poslech jelení říje, kterou pro veřejnost připravila správa CHKO Slavkovský les za přispění Karlovarského kraje.

Na akci dorazilo téměř padesát zájemců, kteří se nejdříve seznámili s různým trofejním parožím i nalezenými shozy od srnců, jelena siky, jelena evropského. „Také od v Čechách vyskytujícího se losa. Tento shoz ale pochází z Aljašky. Pak tu máme dva poddruhy soba a to soba z Aljašky a soba ze Špicberků. To je pro zajímavost, aby lidé viděli různá paroží,“ řekl Deníku Tomáš Fiala ze správy CHKO Slavkovský les. A dodal, že: „Největší na Kladské střelená trofej je z roku asi 2005 a šlo o takzvaného zlatého jelena, jehož paroží mělo hodnotu 210,5 bodu. Zlatí jeleni siky se zde střílí každý rok dva i tři.“

Jistou zajímavostí, která při vyprávění zazněla, je, že na západu Čech se vyskytuje nejen rys, ale i smečky vlků. „Jedna smečka je prokázána v Krušných horách, máme fotografie několika vlků u Kočova na Tachovsku a také v oblasti Rozvadova,“ sdělili pracovníci CHKO.

Z akce Poslech jelení říje na Kladské.Zdroj: Deník / Hříbal Antonín

Jak troubí jeleni v říji, předvedl mistr republiky ve vábení Jan Brtník. Přítomní tak slyšeli různé zvuky od výzev mladého jelena, přes hlas starého jelena a vítězného ryku až po spokojené odpočinkové mrmlání.

Po prohlídce Domu přírody a komentované procházce naučnou stezkou Kladská, kterou vedla Jana Rolková, se účastníci přesunuli autobusem k Mnichovu. Zde vyvrcholila akce poslechem jeleního troubení v říji přímo v terénu, kde se hlasy několika jelenů ozývaly právě z protějšího kopce.

Při prezentaci paroží v úvodu akce byl také zmíněn celostátní projekt Hlasy jelenů, který se zabývá mapováním jelena evropského, jelena siky a jejich kříženců na území České republiky pomocí nahrávek jejich zvukových projevů v období říje. Cílem tohoto projektu je shromáždit co nejvíce zvukových nahrávek říjných samců a následně je použít k mapování výskytu zejména kříženců. Zapojit do výzkumu se může úplně každý! Více o projektu ZDE>>>

Ilustrační foto - kostel Sv. Václava v Rozvadově.
Rozvadov dostal nový kříž