„To nebyla turistická vycházka, ale přímo vojenský pochod. Myslím, že to nebylo dvanáct kilometrů, jak říkali, ale o několik víc," vzpomínal při krátkém setkání u tachovské jízdárny, kterou si také prohlédl. „Ale bylo to velmi milé," dodal s úsměvem.

Jim Dibble, počítačový specialista a vyšetřovatel, který potírá počítačovou kriminalitu ve státě Washington v USA, byl v Tachově už několikrát. Navštěvuje rodinu Svobodových. Tu poznal na jednom misionářském táboře před patnácti lety. „Byl jsem tehdy poprvé v České republice na církevním misionářském táboře a poznal jsem tam Svobodovy z Tachova. Spřátelili jsme se a teď pokaždé, když přijedu do Evropy, musím si najít čas, abych za přáteli do Tachova zajel," vysvětlil Deníku.

„Rozumíme si. Možná proto, že jsme oba byli vojáci z povolání," řekl k přátelství Josef Svoboda z Tachova. „Máme si pořád co říct," dodal a připomněl, že při jedné z prvních návštěv předváděl Dibble na tachovském náměstí střelbu ze sportovního luku. Američan totiž svoji zemi v tomto sportu reprezentoval a v roce 1984 skončil druhý na Mistrovství světa.

Pobyt v Tachově pro něj vždycky hodně znamená. Do Evropy jezdí Jim pravidelně, jako viceprezident mezinárodní asociace, která sdružuje vyšetřovatele specialisty v oblasti potírání počítačové kriminality, jezdí tento obor do Evropy vyučovat. Také teď si dvoutýdenní školící pobyt v německém Mainzu prodloužil o pár dní strávených v Tachově u Svobodových.

„Pro mě je pobyt v Tachově časem odpočinku, dobrého jídla, dobrého piva a přátel," svěřil se Deníku. „Mohu na chvíli opustit zodpovědnost za práci. Češi jsou pro mě nejoblíbenější národností ze všech, které jsem poznal. Jsou otevření, přátelští," sklonil poklonu.

Američan obdivuje českou historii a Praha je pro něj nejzajímavějším městem světa. Ale srdeční záležitostí je právě Tachov. „Je to turisty málo zajímavé město, spousta lidí o něm neví. Ale obdivuji i okolí. Přírodu, venkovskou krajinu. Mám rád český vztah a přístup k historii. A pokaždé, když tady několik dní jsem, si vezu kus té historie s sebou domů," vyznal se Jim Dibble po prohlídce světecké jízdárny.