Skutečně jen na několik desetin centimetru se hladina vody přiblížila k vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity. Od pondělního rána až do noci na úterý se pak městem Stříbro valila voda na úrovni mezi dvouletou a pětiletou vodou (podle tabulek Povodí Vltavy). Průtok byl v té době kolem 80 kubíků, dvouletá voda je při průtoku 70 kubíků, pětiletá při 102 metrech krychlových.

Definitivně klesat začala voda ve Stříbře v pondělí po desáté hodině večerní, v úterý ve dvě hodiny odpoledne už spadla na 198 centimetrů. „Krizový štáb zasedal dvakrát denně, řeku jsme monitorovali, ale žádné větší škody jsme nezaznamenali. Nehlásily je zatím ani další obce na toku Mže," konstatoval v úterý odpoledne starosta Stříbra Bohuslav Červený.

Také další vodní toky na Tachovsku vyvolaly povodňovou aktivitu. Na první stupeň se v pondělí dostal Hamerský potok v Plané (nejvyšší průtok v pondělí ráno, 8,5 kubíku). Na rozhraní prvního a druhého stupně byla v pondělí ráno Mže v Kočově (průtok v pondělí v sedm hodin skoro 27 kubíků, v úterý odpoledne 12 kubíků). Na prvním stupni byl v pondělí po celý den také Kosový potok pod Třebelí (nejvyšší průtok byl v pondělí večer – 19,6 kubíků). První stupeň povodňové aktivity nebyl v úterý odpoledne stále ještě odvolán z Úterského potoka v Trpístech a Úhlavky v Kladrubech