„Výběrové řízení vyhrála firma, která bude tento projekt zároveň financovat," sdělila Deníku starostka obce Jitka Valíčková.
Budoucí kanalizace povede podél státní silnice. Protože stavba se musí provádět na pozemku obce, kopat se bude na chodníku vedoucím podél průtahu obcí. Částečně bude zasahovat také do přilehlého trávníku.

„Podél celé této cesty vedla alej stromů, které jsme museli nechat pokácet. Jednalo se především o vzrostlé jírovce, které jsme rok co rok ošetřovali. Byly napadeny klíněnkou jírovcovou. Výkop by ale porušil kořeny, které prorůstají až pod chodník. Takže jsme se rozhodli kvůli bezpečnosti tyto stromy pokácet," vysvětlila starostka.
„Až budou práce hotovy uděláme novou výsadbu zeleně. Dopředu ale nevíme, kdy to zrealizujeme. Vysázíme nejen stromy, ale také keře. Vytvoříme tak zeleň, která do charakteru okolní zástavby více zapadá," dodala Valíčková.

Stromy, z nichž některé ohrožovaly bezpečnost občanů, se musely odstranit ještě před olistěním, v době vegetačního klidu.
„Bohužel jsme museli nechat vykácet 21 bříz, z toho sedm bříz bylo na povolení, protože tyto břízy měly ve výšce 130 centimetrů obvod kmene nad 80 centimetrů," vysvětluje úřednice Miloslava Pichlerová a dodává: „Dále se musela odstranit jedna osika, jedna lípa a sedm jírovců. Trhalo nám to srdce, ale pokácení bylo nutné."
V době práce na nové kanalizaci bude v místech stavby platit dopravní omezení, což znamená přechodnou úpravu dopravního značení na komunikaci v této části obce.
Naštěstí se radnice podle úředníků obce moc nesetkává s negativním ohlasem místních obyvatel. Nová kanalizace je zkrátka pro obyvatele Starého Sedliště nezbytně nutná.

Stromy, které ustoupily výstavbě kanalizace ve Starém Sedlišti, byly celá léta pravidelně ošetřovány, listí se hrabalo. Přesto se jírovce nemohly zbavit klíněnky. Děti tu pravidelně sbíraly kaštany, které nosily do školy pro zvěř. Pokácení bylo ale nutné.

„Je to škoda, že je museli pokácet, ale pro lidi je kanalizace opravdu nutná. Bydlím tady spoustu let a všechny ty jírovce byly odjakživa napadeny," řekla Deníku obyvatelka obce Božena Roučová. „Všude mají lidi jímky, a to  taky není dobře. V létě, když tady byla jímka plná, tak to strašně smrdělo. Vždycky to dlouho trvalo, než se zavolalo na odvoz splachů, teklo to z jímky ven. Takže je to to dobře, i za cenu stromů," dodala.

Gabriela Jägerová