Děti si připravovaly masky, seznamovaly se s tradicemi bujarého veselí na vesnicích – masopustem a maskami, které na těchto veselicích nesměly chybět.

My jsme si na tento den připravili veselou hudbu, soutěže a samozřejmě, že děti tančily. Ze soutěží zmíníme jen některé. Předávaly si klobouk z hlavy na hlavu ( u nás to byl malý kbelík) a ze hry odešel tančit ten, jemuž kbelík zůstal na hlavě nebo v ruce ve chvíli, kdy přestala hrát hudba. Podobné to bylo se židličkami – kdo si na ni nestihl sednout, odešel tančit a musel s sebou vzít židličku. Některé dvojice měly na noze přivázaný balónek – úkolem bylo jiné dvojici balónek rozdupnout a zároveň ten svůj uhlídat. Děti také tančily s míčkem, který měly mezi čely – nesměl jim spadnout.

Kupodivu bylo úspěšné předcvičování. Náš nádherný Hurvínek vystoupil na pódium a do rytmu hudby předcvičoval různé jak to říct – nezbednosti. Třeba : dlouhý nos, válení se smíchy na zádech, skákání panáka, plácání si na různé části těla. Děti se smály a opravdu důkladně a poctivě vše opakovaly. Na našem karnevalu nebyl neúspěch při soutěžení žádným velkým nezdarem, vždyť každý mohl pokračovat ve volném tanci nebo jen odpočívat a sledovat ostatní kamarády.

Rozloučily jsme se hrou – šátečková. Uprostřed kroužku chodil jeden žák, maska, se šátkem. Po přerušení písně položil šátek před kamaráda, oba si klekli a vzájemně se pohladili.

Poděkováním všem za krásné masky a krásné společenské chování a rozdáním malých odměn naše veselí skončilo.

Alena Worschechová