Co bude s rozsáhlým areálem kdysi největších kasáren Pohraniční stráže na Tachovsku, o tom rozhodovalo v úterý večer na svém mimořádném zasedání zastupitelstvo Zadního Chodova. Lidé své návrhy, co s objektem kasáren, mohli odevzdávat do 10. června. „Do uzávěrky se přihlásily jen dva subjekty. Jedním je prostřednictvím jednatele Vlastimila Kroce společnost V a V Gas, která bohužel na zasedání nemohla dorazit, a druhou stranu zastupuje Jan Lojek,“ uvedla Jaroslava Martínková, místostarostka Zadního Chodova.

Vlastimil Kroc podporuje návrh na vybudování průmyslové dřevozpracující zóny s možností vzniku osmi až dvanácti pracovních míst. Na druhé straně mince stojí Lojek s řešením vybudovat na místě dnešního areálu městečko pro seniory. „Byli bychom první mezinárodní obec pro seniory. S kapacitou pohybující se kolem jednoho tisíce obyvatel. Vybudovali bychom byty o velikosti 1+kk,“ líčil záměr Lojek. Bez dotace by cena měsíčního nájmu sahala ke dvanácti tisícům korun. „Pokud se nám podaří získat dotaci, cena se sníží na šest tisíc,“ vysvětluje Lojek. „Přineseme sem kulturu, nové pracovní síly, bazén i umělce z Prahy,“ slibuje. Podle jedné z obyvatelek nenajde potencionální investor městečka seniorů kvalifikované lidi. „On si myslí, že jsou tady v obci zdravotní sestry, kuchaři. Dělali si vůbec v naší obci průzkum o vzdělání?

Tady nenajdou lidi, kteří jsou na podobnou práci kvalifikovaní,“ reagovala žena. Možnost se podle Lojka ukrývá v rekvalifikaci. „Slyšíte tady ten klid? My vám ho dokážeme udržet. Průmyslová zóna ne,“ pokračoval ve výčtu výhod zástupce investora. Financování projektu má zajistit americký sponzor a dotace. Advokátní poradce Karel Zuska radí zastupitelům ponechat si právo na rozhodování v budoucích projektech až patnáct procent akcií, aby nemohlo dojít k záměně městečka pro seniory a nočního podniku.

Do konce podzimu chce obec mít využití objektu kasáren vyřešeno. „Z došlých řešení nás více oslovila nabídka ze strany pana Lojka. Teď se musí vypsat výběrové řízení, podle něj se ukáže, co v kasárnách vznikne,“ dodala místostarostka Martínková. Areál kasáren Pohraniční stráže v Zadním Chodově od doby, co jej strážci hranic opustili, chátrá. Občas se využívají některé jeho části, například se zde skladovalo dřevo vytěžené z lesů. I když je hlavní brána uzamčena, vstoupit do areálu je, jak si před časem s vědomím radnice redaktoři Tachovského deníku vyzkoušeli, snadné. Většina budov je v dezolátním stavu, s vytlučenými okny, vyrabovanými inženýrskými sítěmi a všudypřítomným nepořádkem.