Ceremoniál udílení cen, který se takto koná už od roku 1995, se letos uskutečnil ve Staré sladovně rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané a to za účasti Karly Šlechtové, ministryně pro regionální rozvoj ČR. Tachovský kastelán byl jedním ze tří osob takto letos oceněných. „Veliké díky patří všem, co mne podporují, hlavně pracovnicím z kulturního střediska," řekl Deníku kastelán a dodal s úsměvem: „Nebojte, nejdu do politiky, nic se nemění a zůstávám kastelánem a průvodcem. Tohle je moje parketa, tam se mi líbí." Velké zásluhy připisuje jízdárně jako takové a tomu, že ji hojně navštěvují i němečtí turisté. „Z toho všeho i z ceny mám velikou radost," konstatoval s tím, že nedělá rozdíly mezi Čechem a Němcem, mezi nimiž má i mnohé kamarády. „Například Alfred Wolf ze spolku v Bärnau, který stejnou cenu obdržel už v minulosti. Také se ocenění prvně předává na Tachovsku a cenu vnímám jako za celý Tachov," dodal průvodce Voltr.

Euregio Egrensis sdružuje na území západu Čech a části Bavorska a Saska desítky měst, obcí, firem a také osobnosti. Založeno bylo na začátku devadesátých let minulého století.

Slavnostní řeč pronesla ministryně pro regionální rozvoj České republiky Karla Šlechtová, která jako studentka bakalářských studií se účastnila projektů vzniku Egrensis. „Musím říci, že je pro mne veliká čest, že jste mne pozvali na toto udílení cen. Pocházím z těchto regionů a studovala jsem v Plzni, takže Euregio Egrensis je pro mne srdeční záležitost," řekla ministryně Šlechtová. Ve své řeči podotkla, že právě i náš širší region, který zastupuje Euregio Egrensis je velice úspěšný v získávání a čerpání dotací na místní rozvoj.

Laureáta za českou stranu představil přítomným starosta Tachova Jiří Struček. Současný kastelán Pavel Voltr žije od narození v Tachově, kde vyrůstal v rodině se svými dvěma sourozenci. Má státní zkoušku z německého jazyka a nyní studuje vysokou školu na Západočeské univerzitě v Plzni. Původně pracoval v Muzeu českého lesa v Tachově a po měsíci přijal nabídku pracovat v městském kulturním středisku. „Za tu dobu je neodmyslitelnou součástí tachovského kulturního dění," přiblížil starosta Struček s tím že oceněný se stal jednou z postav, které stojí za spoluprací a přátelstvím mezi oběma zeměmi.

Za bavorskou část Euregia převzal prestižní cenu spolku Ludwig Meier, ministerský zmocněnec ve výslužbě a Gottfried Zehrmann z horské služby Johanngeorgenstadt.