Zároveň se mohou seznámit s katastrální mapou přepracovanou do digitální podoby a zjistit, zda nemají na své nemovitosti zaznamenanou nějakou změnu.

„Změny nový operát katastru eviduje, u některých vlastníků se jedná o nepatrné změny, u některých už jsou změny větší," sdělila Deníku Olga Kalčíková z odboru obnovy katastrálního operátu Katastrálního úřadu pro Plzeňský kraj.

Jeden z majitelů nemovitostí v Tachově má například podle nové digitální mapy pozemek o jeden metr čtvereční menší, než to bylo v předchozím operátu. „I takovouto drobnou změnu je třeba nahlásit na finančním úřadu, kde jsou pracovníci připraveni pomoci s vyplněním nového přiznání k dani z nemovitosti," uvedla Deníku Kalčíková.

Změny, k nimž u nemovitostí došlo, jsou vlastníci povinni nahlásit do konce ledna příštího roku. Nedodržení termínu je sankcionováno.

Prohlídka nového operátu a katastrální mapy je možná do konce příštího týdne každý pracovní den od 10 do 18 hodin v zasedací místnosti Městského úřadu v Tachově v Hornické ulici.

Na digitalizaci mapových podkladů celého okresu pracuje tachovské katastrální pracoviště již několik let. Zcela nová mapa Tachova vznikala od roku 2007.

„Mapa města vznikla novým mapováním. Díky tomu byly nově vyšetřeny a nově zaměřeny veškeré nemovitosti a vznikla nová katastrální mapa. V celém Plzeňském kraji tímto způsobem byla zatím zpracována mapa pouze v Rokycanech," dodala Kalčíková.

Geodeti tak v Tachově nově zaměřili území o velikosti 1618 hektarů, na nichž leží 10 001 parcela, které jsou vedeny na 5 892 listech vlastnictví. Obnova se dotkla 10 201 vlastníků a spoluvlastníků, určeno bylo přibližně 70 tisíc bodů, které tvoří základ pro kresbu nové digitální mapy katastrálního území okresního města.

„Předpokládaný termín vyhlášení platnosti obnoveného katastrálního operátu je 20. listopadu," uvedla dále Olga Kalčíková.