PLZEŇ
Pětačtyřicet let rostl srmk ztepilý, který už čeká na nazdobení a slavnostní rozsvícení na náměstí Republiky, před panelákem v předních Skvrňanech. Zasadil ho sem Václav Mařík v době, kdy se mu narodila první dcera Václava. „V rodině i v příbuzenstvu se rodili samí kluci, ona byla první. Dali jsme jí jméno Václava a zasadil jsem smrk,“ vzpomíná Václav Mařík. Jeho manželka Zdeňka vzpomíná na to, jak stromečku postupně přibývala patra. Holčičku Václavu, která je dnes sestřičkou v nemocnici, dávno přerostl. „Za silného větru se už v poslední době nebezpečně ohýbal a měli jsme strach, že spadne,“ dodávají Maříkovi. To, že jejich strom zdobí předvánoční náměstí Republiky v Plzni, je těší a rozhodně se půjdou na slavnostní rozsvícení dne 3. prosince podívat.

ROKYCANY
Strom na rokycanské náměstí doputuje z polesí Čilina, které obhospodařují Lesy města Rokycan, lesáci ho budou stavět 27. listopadu. Jde o krásně rostlý obří smrk. Ze stejného místa bude i o něco menší strom, který zkrášlí kruhový objezd u Střelnice a další – středně velký – na balkon radnice. Zdobení je naplánované na 29. listopad. Ve stejný čas lesáci vyzdobí obřím věncem a kužely z chvojí i prostor Spilky. Hlavní strom se bude rozsvěcet 2. prosince v 17 hodin a zároveň se rozzáří i strom na balkonu radnice a na kruhovém objezdu. Ve Spilce se pak první svíce na věnci slavnostně rozžíhá 3. prosince.

DOMAŽLICE
Vánoční strom na domažlickém náměstí se rozzáří v sobotu 2. prosince v 16 hodin. „Odkud přesně je, ještě prozradit nemůžeme, vybíráme z několika variant,“ uvedl Jaroslav Zavadil, ředitel Domažlických technických služeb.

KLATOVY
V Klatovech bude na náměstí Míru rozsvícen vánoční strom v pátek 1. prosince v 18 hodin. „Bude to pichlavý smrk zhruba dvanáct metrů vysoký. Pochází od dárce ze zahrádkářské kolonie u Štěpánovic,“ uvedl ředitel Technických služeb města Klatov Peter Pošefka.

SUŠICE, HORAŽĎOVICE
V Sušici rozsvítí vánoční strom z městských lesů v neděli 3. prosince, doprovodí ho společné zpívání koled. V Horažďovicích se lidé tentokrát dočkají dvou vánočních stromů. Slavnostní akt se bude konat na opraveném náměstí Míru 3. prosince. Druhý strom se rozzáří u kina. „Na náměstí budeme mít smrk. Chystáme i novou vánoční výzdobu,“ sdělil starosta Horažďovic Michael Forman.

TACHOV
Náměstí v Tachově ozdobí smrk z vesnice Písařova Vesce. Stejně jako v minulém roce, i tentokrát daroval zeleného velikána soukromý majitel. Rozsvícení již ozdobeného stromu je naplánováno na 3. prosince.

(dav, naš, job, jis, dl)

VYVRÁCENÝ SLOUP LANOVKY už stojí, zapojit se ale musí ještě elektrické vedení a dodělat dokončovací práce.
Lyžařská sezóna je za dveřmi. Přimda finišuje s opravou sloupu lanovky