O něco lépe na tom je ANO, které v procentech získalo 31,96%, ovšem Nezávislí mají v těsném závěsu 31,79%. V počtu hlasů je těsný rozdíl ještě markantnější. Každé z těchto uskupení posbíralo od voličů úctyhodných bezmála dvanáct tisíc hlasů, úspěšnější ANO má jen o 62 hlasů více než jeho soupeř. V počtu mandátů jsou na tom tedy obě vítězné skupiny v patnáctičlenném zastupitelstvu stejně, mají po pěti zastupitelských křeslech.

Zájem o volby do zastupitelstva města ve Stříbře byl větší, než v předchozích letech. „Voliči svými hlasy dali najevo, že se ve Stříbře za uplynulé čtyři roky něco dobrého udělalo. Proto odměnili dvě strany více než třiceti procenty,“ zhodnotil volební výsledek starosta města Karel Lukeš.

K volebním urnám přišlo v pátek a v sobotu ve Stříbře 47,74% voličů, což je nejvyšší volební účast od roku 1994, kdy přišlo více než padesát procent voličů.

V těchto dnech čeká zástupce zvolených stran a hnutí maraton jednání, přičemž rozhodující bude, ke komu se přikloní ČSSD se svými třemi mandáty. Vzniklá koalice by pak měla osm hlasů proti sedmi.
Zástupci Hnutí ANO 2011, které vyhrálo o pár setin procenta, jsou s výsledkem ve Stříbře spokojeni. „Jsme rádi za takový výsledek, voličům děkujeme za hlasy a za důvěru,“ řekl lídr kandidátky a současný místostarosta Stříbra Martin Záhoř, který ve volbách získal nejvyšší počet hlasů, o 119 více než lídr Nezávislých Karel Lukeš, který skončil na pomyslném druhém místě.

Tak sledovali ve volebních štábech ANO, Volím Tachov a Patriotů Tachova vývoj volebních výsledků v Tachově.
FOTO: Tachov volil Patrioty, Struček je bez mandátu

POVOLEBNÍ JEDNÁNÍ

Podle Záhořových slov z pondělního rána zatím jednání o konkrétní povolební spolupráci zástupci ANO neabsolvovali. „Sešli jsme se s našimi zvolenými zastupitely a dohodli se, jak budeme pokračovat v souladu s mandátem, který nám byl dán. Nějaké představy o spolupráci máme, konkrétní ale prozatím být nemohu,“ řekl Deníku Záhoř.

O povolební jednání usilovali také Nezávislí. „Zkoušeli jsme oslovit jiné subjekty zvolené do zastupitelstva, ale byli jsme odmítnuti,“ vyjádřil se lídr sdružení.

„Uvidíme, jak se ostatní strany domluví a nezbývá nám, než čekat, jak se situace bude vyvíjet dál. Podle mého názoru bychom se měli bavit všichni společně napříč politickým spektrem,“ dodal Lukeš.

Lídrem ČSSD ve Stříbře byl někdejší poslanec parlamentu Václav Votava. Strana získala 21,59% hlasů a má tři mandáty, které mohou být rozhodující, pokud se přikloní k některému z uvedených dvou uskupení.

„Samozřejmě nějaká povolební jednání už probíhají, nemohu ale být konkrétní. Jsme ale ochotni jednat s každým, kdo projeví zájem se s námi o povolební spolupráci bavit,“ řekl Deníku Votava.

Ze Slavností jablek
FOTO: Krasíkovské Slavnosti jablek lákaly tisíce návštěvníků