Za poslední dva roky byl rekordní počet výskytu blech a klíšťat. „Za poslední dva roky jsme měli spoustu zásahů na bytech, kdy jsme domácnosti hlavně zbavovali blech. A zahrady stříkali proti klíšťatům. Repelentní, běžně prodejné, přípravky proti těmto parazitům už jsou téměř nefunkční," popsal.

V kravíně na Tachovsku jsou umístěné krabičky s návnadami na potkany. Pro deratizátory doplňující návnady zde čekalo doslova malinkaté překvapení. „V krabičkách byly blechy. Potkan, který do krabičky vbíhal se tu otřel, oklepal a několik blech z něj opadalo. Byl únor, teploty lehce nad nulou. Blechy byly pomalé, ale žily," povyprávěl z praxe.

Podle odborníků nás kritické měsíce ještě čekají. A třeba přijde i případ, kdy opět budou pracovníci odblešovat byty. „Lidé mají například kočku, která chodí venku a dovnitř přijde, kdy se jí zamane. Doma na nás čeká i pejsek a naši domácí mazlíčci nám tyto parazity zavlečou domů," popsal situaci a pokračuje: „Domácí mazlíčky by lidé měli ošetřit nějakými přípravky. Ne každý to však dělá a to z různých důvodů. Důležité je ale vybrat ten správný čas, protože, když dám svému psovi antiparazitní obojek protože se škrabe a má blechy, už je pozdě. Blech a klíšťat z těla se zbaví, ale spoustu jich zůstane v jeho pelechu, po bytě, kde zvíře tráví čas a třeba i ve vaší posteli. Blechy a klíšťata pak automaticky na zvíře nevlezou a když mají hlad, přisají se i na člověka."

Když se blech v domácnosti chcete zbavit, záleží na tom, jak to u vás doma vypadá. Pokud vám zem pokrývá koberec a pod ním je ještě palubková podlaha – proces je nutné opakovat, protože pro blechy utváříte přímo rájské prostředí.

„Většinou se provádí postřik proti těmto bleším škůdcům ve dvou etapách. Mají totiž několik stádií vývoje. Volí se látka, která je pro blechy dráždivá a zároveň je hubí. Protože mají tělo přizpůsobené na to, aby se dokonale mohly schovávat. Pokud zvolím správný přípravek, vyláká ji to z úkrytu hned a zároveň ji zahubí," popsal deratizátor.

Aby děti nosily blechy z domácností a přenášely je do různých domácností při návštěvě spolužáka? Taková hororová scéna vás nečeká.
Nepravdivě se cituje jedno přísloví: To jsou blechy psí, ty na člověka nejdou.

Bleší štípanec poznáte. Je červený, drobný a svědivý. Můžete ho zaměnit s komářím píchnutím, ale blešky koušou trochu intenzivněji.

Stejný problém mají lidé s klíšťaty, které se do našich domácností dostávají stejným způsobem, nejhorší ale je, že klíště na vás může přenést dost nepříjemné nemoci. „Lidé se proti nemocem brání i častým sekání trávníků a podobně, což je dobře. Dělám i speciální postřiky trávníků, a z vlastní zkušenosti mám potvrzeno, že mám s tímto trablem na nějaký čas vystaráno," ukončil.