Modernizace by stála příliš moc peněz. Zbývající čtyři kina v okrese víceméně fungují, některá se možná dočkají rekonstrukce.

Tachov

Kino Mže v Tachově promítá několikrát do měsíce. Digitalizace se zatím nedočkalo, ale disponuje kromě klasických 35 mm promítaček také technologií, která umožňuje promítat filmy na dvd a blue ray discích.

„Snažíme se udržet kino v provozu a promítáme takové filmy, na které máme techniku," potvrdila vedoucí kina Jaroslava Wanková. „Od distribučních společností si tedy půjčujeme filmy na dvd a blue ray nosičích, občas také na 35milimetrové kopii, ale ty už nejsou tolik rozšířené," uvedla.

Získat ale filmový hit, očekávanou novinku v dobrém termínu, který by přilákal diváky, není vždy jednoduché. Kina v malých městech jsou závislá na rozhodnutí distribučních společností. „Stává se nám, že nám slíbí film, ale nestihnou jej dodat a termín promítání se zpozdí," uvedla Wanková. V Tachově nastala taková situace například s českým filmem Přijde letos Ježíšek?, který se měl promítat aktuálně ve vánočním období, ale kvůli nedostatku kopií se promítání muselo odložit – diváci tak ryze vánoční film uvidí pravděpodobně v březnu.

Tachovské kino určitá modernizace čeká, termín však vyřčen nebyl. „Sál by se měl předělat na víceúčelový, který by poskytl dostatečně důstojné zázemí také pro divadelní představení a další pořady. Součástí by měla být i digitalizace kina," sdělila Deníku Wanková s tím, že se zatím zpracovává projekt.

Stříbro

V kině Slávia ve Stříbře se promítá přibližně pětkrát, šestkrát do měsíce. Také tady mají podobnou techniku jako v Tachově – tedy dvd a blue ray přehrávače a klasické pětatřicítky.

„Problém je získat filmové novinky v divácky zajímavých termínech," postěžoval si ředitel Městského kulturního střediska ve Stříbře David Blažek.

V boji o diváka spoléhají provozovatelé stříbrského kina na dětské odpolední projekce, na které bývá návštěvnost nejvyšší. „Také zavádíme novinku, filmový klub, kde se budeme snažit promítat zajímavé starší tituly," doplnil Blažek.

Planá

V Plané, kde se kino jmenuje Plánský Biograf, zvolili vyčkávací taktiku. Město totiž nemá víceúčelový sál, kde by bylo možné pořádat plesy, zábavy a další společenské akce, a tak radnice rozhodla, že by se mohlo přestavět právě kino. Uskutečnila se architektonická soutěž, která by přestavbu kina řešila. Návrhy architektů byly na podzim vystaveny ve vestibulu kina a v současnosti by se měl zpracovávat projekt. Ten bude zahrnovat i digitalizaci ki­na.

To hraje několikrát do měsíce, v lednu to bylo pětkrát, v únoru je plánováno sedm představení. „Průměrná návštěvnost je šestadvacet lidí na jedno představení. Taková návštěvnost je stabilní už poslední tři roky," uvedla ředitelka Městského kulturního střediska v Plané Miluše Nová.

V Plané promítají na dvd nosičích a na 35 mm formátu. „Převládají dvd projekce, ale ještě v roce 2011 tvořil devadesát procent projekcí formát 35 milimetrů. Ale rok od roku podíl klesá, teď hrajeme v tomto formátu jeden až dva filmy měsíčně," uvedla Nová.

Bor

I když kino v Boru momentálně nepromítá, už od podzimu, uzavřeno není. „Čekáme, jak se zastupitelé vyjádří k uvažované digitalizaci. V borském kině by se náklady měly vejít do tří milionů," uvedla vedoucí odboru kultury Městského úřadu v Boru Jitka Naušová.

Digitalizace v Boru by měla zahrnovat samozřejmě také nové plátno a rovněž 3D technologii. Kino bylo dočasně uzavřeno kvůli nedostatku kvalitních filmů na 35 mm kopiích a tím i nižší návštěvnosti.