Vloni uvítal klášter více jak 20 tisíc návštěvníků, o které se starají tři průvodci. Letos se zatím zdá, že příval zájemců o trochu poklesl, jak potvrdil kastelán Milan Zoubek. „Letos je návštěvnost kláštera v polovině sezóny o pár desítek osob nižší, než v loňském roce. Věřím ale, že celkově bude návštěvnost v letošním roce lepší, však jsme zatím jen v polovině sezóny. Do začátku srpna přišlo kolem 9 200 osob. Denně, mimo pondělí, děláme osm prohlídek s tím, že návštěvníci mají možnost si vybrat mezi klášterní a zámeckou trasou. Klášterní trasa je navštěvovanější – její součástí je klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie. V hlavních měsících sezóny, tedy v červenci a srpnu, jsou v klášteře tři průvodci či průvodkyně," uvedl Milan Zoubek.

Klášter Kladruby se nově v letošním roce připojí k celostátní akci Národního památkového ústavu „Hradozámecká noc".

„Připravili jsme program ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň. Navíc se už teď postupně připravujeme na příští rok, kdy klášter oslaví rovných 900 let od svého založení," dodal kastelán.

Všechny zajímavosti kláštera najdete na webových stránkách www.klaster-kladruby.cz. Připomeňme aspoň unikátní expozici sv. Jana Nepomuckého, která je jednou z nejrozsáhlejších expozic Evropy. Krásná je také ambitová chodba, návštěvníky také velmi upoutá knihovna knížecího rodu Windischgrätzů. Ovšem nelze vynechat barokně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta přestavěný Janem Blažejem Santinim, kde často probíhají zajímavé kulturní akce, koncerty a dokonce i svatby.

Druhý víkend v srpnu se na klášter přijela podívat i pětiletá Viktorie Geigerová z Rokycan. Ta neodolala velkým klíčům, které nosila průvodkyně Martina a zkusila si je potěžkat. „Ani nebyly tak moc těžké, ale byly veliké, takové jsem ještě neviděla. S maminkou jsem si prohlédla sochy, obrazy a velký kostel. Ještě se asi půjdeme podívat na koníky do Pony farmy," sdělila nám ochotně malá návštěvnice.

Martina Sihelská