„Poprvé jsem se tam dostal pracovně, a to celkem na sedmatřicet měsíců. Ale mohu s jistotou říci, že bych nikdy nepoznal tolik jejich život, kulturu a rodiny, kdybych tam jel jen tak na dovolenou, je to úplně o něčem jiném,“ vyprávěl strojní inženýr Chaloupka.

Večer byl doplněn promítáním filmů a fotografií, restaurací se pak nesla také vůně nudlí a čaje. „Přivezl jsem na ochutnání, recept na nudle je přímo z Cantonu, kde se mi líbilo nejvíce. Ve vnitřním městě tam žije deset miliónů obyvatel, s okolními čtvrtěmi je jich o další čtyři více,“ uvedl kladrubský rodák.

Celá čtyřicítka posluchačů se pustila do nudlí čínským příborem, který je u nás známý jako dřevěné hůlky. Ovšem nejdříve vypravěč všem předvedl, jak se to dělá. „Dobře to jde a ještě lépe chutná,“ chválila kantonskou pochoutku Jitka Doubková. „Osobně mám čínskou kuchyni ráda, dělám ji i svému příteli,“ dodala posluchačka.

Dalším překvapením pro hosty byl kvetoucí čaj. „Podívejte, bylo to takové nic, zalila jsem to horkou vodou a je z toho květina, která vypadá jako ježek,“ podivovala se Martina Šmídová, která dodala, že krásně voní i dobře chutná.

Podle Chaloupky jsou v Číně velmi pracovití lidé a jejich priority jsou jiné, než–li v Čechách. „U nich je na prvním místě vždy rodina, to ostatní je vedlejší. A když něco začnou, tak to je rychle hotové. Zažil jsem, že jsem ráno odjel do práce, jel jsem kolem vysokého činžovního domu, když jsem se vrátil, už tam nebyl a o čtyři dny později se tam už stavěl dům jiný,“ zaujala rychlost stavby vypravěče.

Návštěvníci vydrželi naslouchat celé tři hodiny. „Já bych sice zrovna do Číny nejel, ale pan Chaloupka tu řekl mnoho zajímavého, i když některé věci už znám z internetu, on to tu zase ukázal v jiném úhlu,“ myslí si Jiří Pelánek z Kladrub, kterého by více lákala cesta do Thajska.