Turistická sezona bude zahájena, jak  Deníku řekl kastelán Milan Zoubek, v sobotu 4. dubna. Ještě před zahájením se do klášterního kostela Nanebevzetí Panny Marie nastěhují restaurátoři, kteří na oltář vrátí mariánskou korunu. Podle Martina Zmeškala, v jehož dílně se koruna restauruje, byla tato součást oltáře neodborně sejmuta zhruba před pětatřiceti roky. „Byla mylně sejmuta v rámci restaurování oltáře na konci sedmdesátých let v domnění, že se jedná o repliku. Odstraněním koruny byla narušena původní Santiniho ideová a výtvarná koncepce," vysvětlil restaurátor.

Desítky let byla koruna uložena v depozitáři, loni si ji restaurátoři odvezli do dílny. Vrátit na oltář by se měla ve středu. „Samotné osazení bude velmi náročné, prakticky náročnější, než restaurování tohoto díla," dodal Zmeškal. Podle jeho slov se musí před oltářem vybudovat lešení, které ovšem bude mít kvůli oltáři i kvůli tvaru restaurované památky, která je složena ze tří částí, jiné než standardní parametry.

S prvním májovým dnem se návštěvníkům poprvé v historii kláštera otevře jedna ze zahrad. Veřejnosti bude zpřístupněna jižní klášterní zahrada, která byla původně užívána pro pěstování zeleniny pro klášterní kuchyni.

„Zahrada nebyla veřejnosti nikdy přístupná. Jednalo se o užitkovou zahradu. My jsme v ní obnovili ovocný sad, kde jsou vysazeny jabloně, hrušně a třešně. Jedná se o sedmdesát stromů. Zelenina už se v zahradě nepěstuje, ale areál bude návštěvníkům volně přístupný, budou v něm mít i možnost posezení a odpočinku," uvedl kastelán Milan Zoubek.

Co se týče otevírací doby a cen vstupného, návštěvníky velké změny nečekají. V současné době je možné navštívit klášter po předchozí rezervaci, od dubna bude otevřeno o víkendech a svátcích, od května pak vždy od úterý do neděle.

„Ceny vstupného zůstávají stejné jako loni, ale byly provedeny určité drobné úpravy ve slevách, protože se v rámci památkového ústavu mění kritéria pro poskytování slev ze vstupného," vysvětlil Zoubek.

Návštěvníci kláštera si už zvykli na řadu kulturních akcí po celou sezonu, kromě nich se v rámci výročí připravuje série speciálních, tematicky zaměřených prohlídek nazvaná Monastýrování. Současně se zahájením sezony bude v provozu také klášterní restaurace, prodejna suvenýrů, volně přístupné bude nádvoří a vyhlídková terasa.