Voňavá expozice je ojedinělým počinem v rámci památkářských expozic v celé republice a kromě běžného a stálého prohlídkového okruhu nabídne letos také speciální prohlídky, ochutnávky vůní, workshopy i individuální relaxační pobyty.

První návštěvníci se podívají do unikátní expozice dnes po poledni, kdy se slavnostně zahajuje letošní sezona. V květnu, červnu, září a říjnu bude Archiv vůní přístupný pouze o víkendech, a to od 13 do 17 hodin, v obou letních měsících je otevřeno vždy od úterý do neděle, opět v uvedených odpoledních hodinách.

„V základní části Archivu vůní, která je přístupná zdarma, je vystaveno 18 ingrediencí v několika variantách a formách – pryskyřice, byliny, vonné oleje a tak dále. Celkem tak mohou návštěvníci přivonět k přibližně 80 vůním. Výběr záleží jen na nich a na kapacitě jejich nosů," popsal jádro archivu kastelán Milan Zoubek.

Pro sezónu 2016 se Archiv vůní rozšířil o Knihovnu vůní. Zde si budou moci návštěvníci přivonět k rozšířené nabídce ingrediencí a vonných látek rozdělených podle orientálního (východního) a západního parfumérství.

V letošním roce je v rámci Archivu vůní připraveno také několik mimořádných prohlídek a workshopů.

Expozice vznikla v loňském roce při příležitosti 900 let od založení kláštera.

Program, sobota 30. dubna

12.00 – slavnostní otevření
14.00 – Trio Naladěno – hudba a vůně lásky
15.00 – Apotheosa – parfém sezony, jeho historie a kompozice
16.00 – Trio Naladěno
17.00 – Afrodiziaka – vůně a dýmy lásky – ochutnávka vůní