Na letošní, jubilejní desátý ročník přijelo dvanáct účastníků z Evropy a Asie a podílí se tak na zachování zdejší historie a na opravě památek.

„Jsem rád, že jsem mohl Českou republiku tímto způsobem navšívit. Líbí se mi i tady ve Svojšíně," řekl nám dvaadvacetiletý Ozhan. Do obce přijel až z turecké metropole Ankary.

„Myslím si, že je správné, abychom zachraňovali památky. Od neděle jsme udělali mnoho práce a domnívám se, že děláme místo ještě krásnějším. Chceme, aby se mohl zdejší zámek více otevřít turistům," rozpovídal se mladík plynulou angličtinou a ukazoval na místo, kde zrovna operují.

Skupina okolo mladého Turka pracuje na archeologickém průzkumu za zdejším zámkem. Našli už například staré zdivo a kopají i okolo zaniklé a již dříve nalezené studny.

Do Svojšína si nenašel cestu jen Ankařan. Svá záda zde ohýbájí i mladí lidé z Ruska, Francie, Německa, Jižní Koreje, Polska, Španělska, Maďarska nebo Tchaj – wanu a samozřejmě z Čech.

Svůj čas v západních Čechách ale nevěnují pouze práci. „Workcamp navzdory svému názvu není, a nikdy nebyl, pouze o práci, ale především o poznání zdejších zvyků, mezikulturní výměně a celkově o poznání sebe sama," popsal hlavní myšlenku projektu starosta Svojšína Karel Petráň.

V souladu s tím dobrovolníci tráví svůj volný čas, kromě společných her a diskuzí, výjezdy do okolí. „Hodně jsme si sedli. Rozumíme si, jsme tu i všichni zhruba stejně staří. Dokonce se tu už vytvořily dva milostné páry," podotkla česká dobrovolnice Veronika Dočekalová.

Zajímavou pikantností je i typická těžká kuchyně. Jednoduše řečeno, knedlíky prý cizincům příliš nejedou. Výjimkou je prý Korejka. „Neznají je, ale Korejce velmi chutnaly," řekla nám Dočekalová postřeh. „V poslední době tak máme samé brambory. O večeře se starají každý den jiné týmy, které vaří pro ostatní. Ve středu bude maďarský guláš, měli jsme franzouský ratatouille nebo korejskou sladkou omáčku, která pálila s rýží," vyjmenovala.

Organizace nazvaná Sdružení dobrovolnických aktivit (INEX-SDA), díky které projekt vznikl, je neziskovou organizací, která se dobrovolnictvím zabývá více než dvacet let, od roku 1991. Zahraniční dobrovolníky přijímá na krátkodobé i dlouhodobé projekty u nás, a stejně tak umožňuje českým dobrovolníkům vyjet za dobrovolnictvím do zahraničí. Cílem projektů v České republice je podpora venkova, pomoc místním komunitám, řešení ekologických problémů nebo pomoc při rekonstrukci historických objektů.